Mrtvý manželský pár našel v bytě v pražských Stodůlkách, ve kterém také před svým zvolením bydlel Miloš Zeman, syn David. Rodičům se totiž již několik dní nemohl dovolat. "Na zemi jsem uviděl něčí bezvládně ležící nohy, které vykukovaly z otcovy pracovny. Když jsem přišel blíž, našel jsem krví zbroceného tatínka a maminku," popsal v týdeníku Respekt.

Policisté už podle způsobu smrti vyloučili, že by mohlo jít o sebevraždu manželů i to, že by zločin například po hádce spáchal jeden z nich a pak zabil i sebe. Podle zjištění časopisu našla policie na těle Jiřího Fiedlera mnoho bodných ran, které musel podle úhlu, ve kterém byly vedeny, způsobit vysoký muž.

Motiv

Podle Respektu policisté prověřují podezření, že s vraždou mohla souviset Fiedlerova práce. Zabýval se totiž židovskou tématikou a mnoha lidem pomohl odhalit jejich původ a najít příbuzné a předky. Není vyloučeno, že při svém bádání narazil na informace, které mohly někoho kompromitovat. Čin však také mohl mít čistě rasový motiv, přestože sám badatel židovského původu nebyl.

V bytě navíc vrah poté, co manžele ubodal, pustil plyn. To mohl být symbol, nebo pouhá snaha zahladit stopy. Kdyby totiž v bytě někdo zazvonil, došlo by k výbuchu. Ohrozil tak všechny obyvatele paneláku. Nepočítal však s vadou digestoře, která plyn odvedla do vyšších pater domu, kde se rozptýlil.

Video
Video se připravuje ...

Vražda v Zemanově paneláku: Těla byla v bytě dlouho! Tomáš Polák, Petr Soukup, David Malík

Znali vraha?

Z faktu, že dveře nebyly nijak poškozené vyplývá, že historik svého vraha pustil do bytu sám. Pak zřejmě došlo v předsíni k hádce a útočník Fiedlera napadl, vše uslyšela jeho žena, která mu přispěchala na pomoc. Vrah pak začal bodat i ji. Z bytu podle informací časopisu zmizelo přibližně deset tisíc, další peníze a cennosti, které nebyly nijak ukryté ale na místě činu nechal.

K vraždě podle kriminalistů došlo nejspíše 31. ledna. V ten den si manželé naposledy vzali léky a historik se také kolem poledne naposledy podíval do své e-mailové schránky.

Jiří Fiedler byl ve svém oboru špičkovým badatelem. Jeho smrt šokovala celou odbornou veřejnost a je pro českou vědu obrovskou ztrátou. O jeho významu svědčí i fakt, že mu americký deník The New York Times věnoval celou jednu stranu.