S nástupem teplého počasí musíte myslet na malé vodní plochy v zahradě a začátek jara je ideální doba pro jejich sezonní údržbu.

Důkladná prohlídka

Pozorně prozkoumejte stav jezírka – pevnost a stabilitu nádrže a stav břehů, především pevnost izolační fólie, případné vady materiálu je nutno opravit. Doplňte chybějící kameny, oblázky a písek, dřevěné prvky ošetřete speciálními přípravky, případně natřete. Pokud je to možné, dřevo demontujte a práce provádějte mimo vodní plochu, abyste nekontaminovali vodu.

Čistá voda

Pomocí síťky vyndejte z vody velké nečistoty, na spadané listí, kal, řasy a menší kamínky použijte speciální jezírkový vysavač (jednou za 2 až 4 roky byste měli ze dna odstranit bahno). Doplňte do jezírka vodu (zhruba 1/4 až 1/3) a pokud si nejste jisti její kvalitou, použijte tester na změření hodnoty pH (6,5 – 8) a tvrdosti (7 – 14 ºN), případně ji upravte pomocí speciálních chemických přípravků.Uvést do provozu musíte také přístroje, které pečují a vzhled a zdraví celého biotopu. Zkontrolujte, vyčistěte a uveďte do provozu filtrační zařízení (do filtru dejte startovací bakterie), čerpadlo, UV lampu na odstraňování řas a skimmer na sběr nečistot z vodní hladiny.

Přerostlé vodní rostliny přesaďte do větších košů nebo kontejnerů.
Autor: Shutterstock.com
Péče o rostliny

Ostříhejte odumřelé a přerostlé části vodních rostlin, přerostlé kusy přesaďte do větších košů nebo kontejnerů. Proberte i rostliny osázené na březích jezírka. Druhy, které se během minulé sezony hodně rozrostly, prostříhejte nebo rozdělte na menší části a rozsaďte. Až se oteplí, vraťte rostliny zazimované v nezámrzné hloubce nebo pod střechou na jejich původní stanoviště. S vysazováním nových rostlin počkejte na květen, ve stejnou dobu můžete do jezírka vrátit i exotické květiny.

Vodní živočichové

Máte v jezírku ryby? Pravidelně měřte teplotu vody. Jakmile stoupne na 8 – 10 ºC, začněte je přikrmovat, jednou za 3 dny lehce stravitelným krmivem. Přidat můžete i dávku vitaminů ke zlepšení jejich zdravotního stavu a jako prevenci proti nemocem.Pokud se chystáte k nákupu ryb, počkejte na začátek léta, zatím si spočítejte, kolik jich koupit. Chovatelé uvádějí, že na 50 l vody připadá jedna ryba o délce 10 cm.