Bydlení v řadovém domku je příjemné, protože vás od sousedů bezpečně dělí stěny. Ale pozemek za domem je úzký, dlouhý a obklopený dalšími zahradami, takže nenabízí příliš intimity. První, co je třeba udělat, když je poměr mezi šířkou a délkou takto výrazný, je rozdělit ho do několika částí. Prostor pak bude působit širším dojmem. K oddělení jednotlivých částí a pro pocit soukromí u sezení době poslouží dřevěné treláže. To jsou většinou mříže z dřevěných latí, které obrůstají popínavky. 

Kout se zahradním posezením i na malé zahradě šikovně oddělíte treláží, kterou necháte obrůst rosltinami.
Autor: Shutterstock.com
Změňte terén

Někde si z „úzkých“ vypomůžete terénními úpravami. Zjednodušeně řečeno někde uděláte třeba vyvýšenou terasu nebo naopak zem vyberete a uděláte třeba snížené záhony. Zahradu osazujte rostlinami menšího vzrůstu, s menším listem a světlými barvami. A když je vysadíte do pozadí, dosáhnete iluze větší vzdálenosti. Vyhýbejte se výrazným barvám a křiklavým kontrastům, které prostor opticky zmenšují.

Vsaďte na živý plot

Velmi dobrou službu na úzké zahradě udělá živý plot. Jen pozor, aby nepůsobil jednotvárně a celoročně strnule. Proto se na něj moc nehodí jehličnany jako túje a cypřišky. Naopak se hodí temnoplodec, habr, buk, svídy s barevnými pruty, hlohy, ptačí zoby nebo moruše. Z neopadavých pak zimostráz, cesmína obecná, bobkovišeň nebo tisy. Dlouhé úseky živého plotu přerušujte volně rostoucími solitérními keři nebo kombinujte různé druhy dřevin.

Ne moc barev

Pří výsadbě květin buďte střídmí a sázejte spíše více rostlin jednoho druhu vedle sebe. Přílišná pestrost by vám zahradu optičky zmenšila a působila by rušivě. Linie výsadeb mají být jen mírně zaoblené v táhlých křivkách. Vyvarujte se prudkých záhybů a zatáček. Oceníte to také při sečení, když nebudete mít se sekačkou práci se zatáčkami.