Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Geniální, přesto snadné! Kuchyňské tipy, které vám změní život

  • Už žádné slzy při krájení cibule!
    25. dubna 2014 | 08:05

    Máte pocit, že z drahého citrónu vymačkáte jen málo šťávy? Nevíte, co s polévkou, na které je vrstva tuku? Nadáváte při loupání česneku a při krájení cibule vám tečou slzy tak, že musíte přestat? Pak jistě oceníte naše tipy, jak si příště poradit.

  • 3x víc šťávy z citrónu

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    Typický běžný citron obsahuje 3 polévkové lžíce šťávy. Chcete-li jí získat co nejvíce, poválejte ovoce s lehkým tlakem po stole nebo pracovní desce. Tak popraskají drobné buňky naplněné šťávou. Jinou alternativou je zahřát ovoce po dobu 20 sekund v mikrovlnné troubě. Pak citrón překrojte podélně, nikoli napříč. Získáte tak asi třikrát více šťávy.
  • Delší dobu čerstvý chléb

    Pekaři soutěží v kvalitě upečeného chleba. Letos vyhrál ten z Moravské Třebové.
    Autor: profimedia.cz
    Cestou z práce koupíte čerstvý voňavý chléb, ale druhý den ráno už je jako troud. Dejte ho příště po příchodu domů do plastového sáčku s jedním stonkem čerstvého zeleného celeru. Ten u něj nechte přes noc. Bochník bude pomalu absorbovat vlhkost z celeru, což se projeví na na tom, že bude i druhý den jako čerstvý. Nemusíte mít ale obavy, na vůni a chuť chleba to nebude mít vliv.
  • Jak se krotí chilli


    Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
    Autor: Shutterstock
    Předtím, než budete papričky krájet, vetřete si trochu rostlinného oleje do vašich rukou. Ten vytvoří bariéru, která zabrání kůži absorbovat kapsaicin, který způsobuje pálení. Dávejte ale pozor, ať se neříznete, protože nůž vám pak může klouzat v rukou.
    Nejrychlejší způsob, jak zbavit chilli papričku semínek, je překrojit ji podélně na polovinu a pak čajovou lžičkou všechna semínka směrem dolů vyškrábnětw.
  • Dokonale perlivé šampaňské


    Tímhle přivítejte nový rok a bude vám chutnat!
    Autor: Blesk – Martin Sekanina, scom a archiv
    Před otevřením láhve vypláchněte flétny na šampaňské malým množstvím bílého vína. To "pokryje" sklo a zabrání tak vypěnění sektu po nalití. Bonusem navíc je, že to výrazně urychlí nalévání.
    Pokud máte šampaňské nebo šumivé víno otevřené delší dobu a máte pocit, že bublinky už vyprchaly, vhoďte do láhve rozinku nebo dvě. Ty nejdříve klesnou ke dnu, ale pár zbývajících bublin se bude držet na jejich drsném povrchu, což zvyší jejich vztlak a zvedne je. Když rozinky vyplavou na povrch, bubliny začínají praskat, takže šampaňské vypadá jako čerstvé a šumivé. Nemusíte mít obavy, chuť to nijak neovlivní.
  • Snadno oloupaný zázvor


    Zázvor je téměř zázračný všelék.
    Autor: Profimedia.cz
    Se všemi těmi jeho boulemi a hrboly může být obtížné tenhle chutný kořen oloupat. Navíc tak přijdete o jeho velkou část. Řešením je nepoužívat škrabku nebo nůž, ale jemně třít slupku pomocí hrany lžičky. To usnadňuje kopírování každé nerovnosti a minimalizuje odpad.
  • Nevybledlé červené zelí


    Kachna pečená/noční úprava/kysané červené zelí, bramborové knedlíky. Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, příspěvková organizace zřizovaná Středočeským krajem Komenského 156/III, 290 60 Poděbrady
    Autor: Iva Černá
    Chcete-li udržet barvu zeleniny v průběhu vaření stále svěží a sytou, přidejte do hrnce nebo pánve malé množství citrónové šťávy.
    Zvláště efektivní je to například u červené zeleniny (např. červeného zelí) a také bílé (např. tuřínu), protože kyselina pomáhá zachovat jejich pigmenty nebo flavonoidy.
    Ale pozor, nefunguje to na zelenou, které obsahují jiný pigment - chlorofyl. Ten v kontaktu s citrónovou šťávou naopak získá fádní olivovou barvu.
  • Ve vteřině rozkrojená cherry rajčátka

    Krájení cherry rajčat po jednom je nuda. Odteď už vám ale zabere jen pár vteřin. Najděte si dva podobně velké talíře nebo třeba kulatá plastová víčka od "krabiček" na ukládání jídla, na jeden naskládejte rajčátka a druhým je pak přiklopte a vytvořte jakýsi rajčatové sendvič.
    Horní talíř nebo víčko pak pevně přitisknete na rajčátka a všechny horizontálně na jeden zátah ostrým nožem přeřízněte. Je to tak snadné.

  • Instantní led

    I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
    Autor: Shutterstock.com
    Přišla vám nečekaná návštěva a vy nemáte žádný led do nápojů? Teď už to nebude problém! Může to znít nepravděpodobně, ale horká voda zmrzne rychleji, než voda přímo z kohoutku. Důvodem je něco, co se nazývá Mpembův efekt, který už znal Aristoteles nebo Descartes.
  • Co s přesolenou polévkou


    Fazolová polévka tety Borišky
    Autor: Shutterstock.com
    Je to tak snadné! Přesolenou polévku nemusíte hned vylévat. Stačí přidat oloupané a na čtvrtky pokrájené brambory. Ty zafungují doslova jako houba, absorbují přebytečnou sůl, ale chuť neovlivní.
    Můžete také zkusit přidat šálek vody nebo špetku hnědého cukru.
  • Připálená rýže


    Arborio, střednězrnná rýže
    Autor: profimedia.cz
    Pokud jste připálili rýži, nezoufejte. Stačí ji sundat ze sporáku a umístit kus bílého chleba na povrch asi na deset minut. Ten bude extrahovat a absorbovat spálenou chuť.
    Rýže by se pak měla bez problému dát sníst, ale dávejte pozor, abyste při servírování nenandali na talíř i zčernalé kusy ze dna hrnce.
  • Mastná polévka či omáčka


    Polévka s játrovými knedlíčky
    Autor: David Háva
    Je-li polévka nebo omáčka příliš mastná, vypněte zdroj tepla a několik minut nechte stát. Hodně z tuku pak vyplave na hladinu.
    Pak vhoďte několik kostek ledu. Tuky a oleje v těsné blízkosti ledu ztuhnou, což usnadňuje jejich odstranění. Ale buďte připraveni je odstranit rychle, protože kostky ledu nezůstane zmrzlé dlouho.
  • Zbavte se vůně cibule a česneku z rukou


    Slávu českým stroužkům, které mají pořádné grády, přijelo na Festival česneku provolat několik tisíc lidí.
    Autor: Blesk - Slávka Červená
    Jsou-li vaše ruce cítit po krájení cibule nebo česneku, potírejte je chvilku nerezovou lžící, která absorbuje zápach. Síra, která výrazný zápach způsobuje, je totiž přitahována a vázána ke kovům v oceli. Samozřejmě, lžíci pak umyjte.
  • Recyklujte olej na vaření


    Dítě na sebe vylilo horký olej a utrpělo popáleniny na 60 % těla.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace
    Chcete-li znovu použít olej na smažení bez chuti a vůně, ve kterém už jste dříve vařili, nalijte ho do pánvi a teplotu nastavte na minimum. Opatrně přidejte pár kousků pokrájeného kořene zázvoru a nechte ho tam asi po dobu 15 minut. Při správné teplotě by se plátky měly smažit dozlatova velmi pomalu. Když je pak vyndáte, olej bude zase jako nový, protože zázvor vstřebá všechny chutě a pachy.
  • Trik se zakysanou smetanou


    Lívance s borůvkami a zakysanou smetanou
    Autor: Daniel Zahrádka
    Pokud chcete, aby vám tvaroh nebo zakysaná smetana vydržely déle čerstvé, uložte je do lednice dnem vzhůru.
    Tím se vytvoří efekt vakua, který inhibuje růst bakterií, které způsobují, že se potraviny zkazit.
    Samozřejmě je nutné zajistit, že víčko dobře přiléhá a těsní.
  • Už žádné slz ypři krájení cibule


    Naše tipy vám změní život!
    Autor: Shutterstock.com
    Oloupejte a nakrájejte cibuli ve velké misce s vodou nebo pod tekoucí vodou. Tím zabráníte výparům, které způsobují slzení, že uniknou volně do ovzduší.
    Můžete také potřít nůž před krájením limetkovou šťávou. Kyselina reaguje s chemickými sloučeninami cibule a způsobuje, že se uvolňuje méně plynu.
    Další možností je žvýkat při krájení žvýkačku, protože pak budete dýchat ústy a ne nosem, což vám pomůže snížit vliv unikajících silicí na vaše slzné kanálky.

Klíčová slova:  kuchyň, praktická žena, domácnost, bydlení
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...