1 Dokonale posečeno

Aby vaše sekačka zvládla dokonale posekat celý trávník, vysbírejte z něj před každým sečením všechny pevné předměty, jako jsou například kameny, dráty, větve, nebo dokonce dětské hračky.

Vyšší trávu sekejte nadvakrát a trávník přejíždějte do kříže.
Autor: Shutterstock.com
2 Pravidelná frizúra

Sekejte trávník pravidelně, a to nejméně jedenkrát za 10 dní. Frekvence závisí na tom, jak rychle roste. Když poroste na jaře tráva rychleji, sečte častěji. A se zpomalováním růstu trávy uprostřed léta intervaly sečení postupně prodlužujte.

3 Nenechte ji přerůst

Nikdy nenechte trávu příliš přerůst. Když to přeženete, rotační sekačka si s tím neporadí a budete muset vzít stroje na vysokou trávu. Přerostlou trávu je nejlepší sekat nadvakrát. Nejprve s nejvyšší nastavenou výškou sečení a pak s obvyklou výškou sečení. Trávník projíždějte nejlépe do kříže, abyste udrželi stébla trávy ve vzpřímené poloze.

4 Zlatá třetina

Při sečení byste měli dodržovat pravidlo, že najednou odstraníte asi 1/3 výšky porostu. Zkracovat víc se vám nevyplatí, protože dochází k zasychání trávy. Poznáte to podle toho, že se vám začnou objevovat zažloutlé vleky. Kromě toho při tom přetěžujete sečku, která pak špatně sbírá do koše.

5 Ne mokré trávě

Rozhodně nesekejte trávu bezprostředně po dešti a za rosy, když je mokrá. O dešti ani nemluvě. Mokrá tráva se lepí na stěny, takže sekačka pak špatně sbírá do koše. Pokud zůstanou zaneseny otvory sběracího koše, zhorší se proudění vzduchu a tedy i sběr trávy.

6 Kontrolujte koš

Při sečení pravidelně kontrolujte naplnění sběracího koše a včas ho vyprazdňujte. Při sečení se dívejte, jestli za sekačkou nezůstávají hromádky posečené trávy. To je známka toho, že sekačka nesbírá posečenou. Po každém sekání vyčistěte sběrací koš a spodek sekačky od travní drtě a ostatních nečistot. Lajdákům se snadno stane, že nános nečistot v pracovním prostoru sekačky zesílí tak, že bude sekačka špatně sekat i sbírat a trávy. 

7 Ostrý nůž

Po celou sezónu, kdy sekačku používáte, prověřujte žací nůž. Musí být ostrý a nepoškozený. Jen tak je střih trávy čistý, bez trhání nebo drolení travních stébel. Poškozená stébla na řezu hnědnou a trávník pak nevypadá hezky.

8 Mulčujte

Kromě klasického sběru trávy do koše si na moderních sekačkách můžete nastavit i mulčování. Někdy se mu také říká bezpracné sečení, protože při něm nepotřebujete ani sběrací koš a nečeká vás ani hrabání. Tráva je při mulčování žacím nožem několikanásobně rozsekána a zůstává ležet u kořenů v trávníku. Postupem času se rozpadá a mění v přírodní hnojivo. Kromě toho, že porost vyživuje, chrání také kořenový systém před vysoušením. Jen to s mulčováním nepřehánějte. Nejlepší je dvakrát třikrát trávu sebrat do koše a počtvrté mulčovat. Proč? Při častější frekvenci by se mohlo stát, že se mulčovaná tráva včas nerozloží a mohla být začít zahnívat.