Na přerostlém pozemku máte dvě možnosti. Vzít do ruky kosu, naklepat ji a pěkně s fortelem se pustit do mýcení. Ale kdo to ještě dnes umí? Takže je potřeba se porozhlédnout po stroji, který zvládne to, co kosa rychleji, lépe a nebude od vás vyžadovat žádné speciální dovednosti. Křoviňák se hodí na menší pozemky, takže zbývá bubnová sekačka, která je konstruovaná na vysokou trávu na větších pozemcích. Rychle si poradí s obrovským množstvím přerostlého porostu, a to i s velmi hustými a šťavnatými stvoly na členitých plochách s překážkami. Nezastaví ji ani stébla vysoká 150 cm. Za sebou pak zanechává úhledné řádky posekané trávy, kterou můžete třeba usušit.

Neúnavný žrout

Je vám divné, jak je možné, že bubnovka zvládá posekat mnohonásobně vyšší porost než rotační sekačky?  Fígl je v tom, že bubnové sekačky mají silné 4-taktní motory a kromě toho i jinak usazené žací nože. „Bubnové sekačky jsou vybaveny 3, 4 nebo 6 speciálními noži, které jsou na předsunutém bubnu připojeny otočně. Jakmile nůž narazí na pevnou překážku, protočí se, aniž by došlo k jeho poškození. Před každým nožem je navíc vytvořený malý náběh neboli deflektor, který zabrání namotávání trávy,“ vysvětluje Michal Makalouš, produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Snadná obsluha a pohodlná práce díky ergonomii stroje – to jsou bubnové sekačky.
Autor: archiv redakce

Do kopce i přes krtiny

Jak je možné, že si na první pohled obyčejný stroj poradí i v mírném kopci, nezastaví o krtiny, výmoly a jiné nerovnosti, kterých je na větších pozemcích jako máku?  Díky předsunutému a otevřenému žacímu bubnu takové překážky lehce rozsekne nebo rozmetá. Velkým plusem jsou kola se šípovým vzorem, která dokonale drží směr, zabezpečí stabilitu a dobrou prostupnost stroje i náročným terénem. Optimální záběr zachovávají také, když je porost vlhký a terén kluzký. A při klesání sekačku účelně přibrzdí.

Jezdí samy

K dostání jsou bubnové sekačky samochodné i bez pojezdu. „Samozřejmě je lepší zvolit stroj s vlastním pohonem kol, tedy samochodný. Volnoběžky kol umožňují snadné zatáčení a možnost popojíždění se strojem i s vypnutým pojezdem. Do výbavy bubnových sekaček už se také dostávají vymoženosti známé ze světa traktorů, se kterými je práce při sečení přerostlého porostu ještě pohodlnější,“ dodává Makalouš. Třeba bubnová sekačka  BDR 583 VARIO s výkonem motoru 7, 5 HP je vybavená variátorem pojezdu. Na něm si pojezdovou rychlost plynule nastavíte přesně tak, jak potřebujete.

Snadně a bezpečně

Velkou devizou bubnové sekačky je snadná obsluha a to, že vyžaduje jen minimum seřizování a údržby. Protože jsou stroje robustní a plánujete s nimi pracovat na větších pozemcích, zaměřte se při výběru na ergonomii. Řídítka by měla být dobře tvarovaná a oceníte, když budou i nastavitelná. Zaprvé budete jednoduše sekat podél zdí nebo jiných překážek. Zadruhé stroj snadno převezete v kufru auta.

Nože bubnové sekačky musí být k bubnu připojeny otočně, jakmile narazí na překážku, protočí se a nepoškodí.
Autor: archiv redakce

Na co si dát při výběru bubnové sekačky pozor?

● Motor by měl mít dostatečný výkon a osvědčenou značku je například Briggs & Stratton.

● Stroj si nechte nastartovat a odzkoušet ještě v prodejně.

● Kolečka  by měla být uložena v kuličkových ložiskách. Nechte si předvést vůli uložení kol a zatočte nimi.

● Zajímejte se o volnoběžku. Zkuste sekačku vzít za řídítka a otočit s ní na místě o 360°.

● Řidítka a šasi volte raději z pevného a dostatečně tuhého materiálu.

● Volte stroj, který má kola se šípovitým vzorem .

● Ovládání rotace žacího bubnu a pojezdu by mělo být oddělené. Otestujte si pojezd a samostatné spínání žacího bubnu. Pojezd by neměl být příliš rychlý ani pomalý.

● Vysuňte nůž a zatlačte na něj. Pokud je kvalitní, neohne se.

● Disky kol by měly být kovové.

● Osy kol by měly být zakrytované .

● Všechna místa pro pravidelnou údržbu musí být snadno přístupná (filtr, hrdo olejové nádrže, svíčka)

●  Zajímejte se o délku garance a jestli prodejce poskytuje záruční a pozáruční servis.

Fotogalerie
3 fotografie