Barokní zahrada u zámku Valeč
Autor: Miloš Bořický
1 Státní zámek Valeč

Místem, kde se nebude s ostatními návštěvníky prát o místo je na barokním zámku Valeč na Karlovarsku. Prohlídnout si můžete interiér zámku a nedávno obnoveného kostela Nejsvětější Trojice. Připravte se ale na to, že uvidíte objekt po částečné obnově s obnaženými konstrukcemi. Nejzajímavější tu je ale jedna z nejkrásnějších barokních zahrad s kopiemi soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna a jeho synovce Antonína představující alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie. Kromě nich tu najdete i opravený skleník s vysokou kopulí a podélnou lodí, nebo budovy kovárny.

Více informací na zamek-valec.cz

Italská zahrada na zámku Steknín
Autor: Miloš Bořický
2 Terasovitá zahrada a výstava na zámku Stekník

Místo pro výlet za pěkné počasí je schovaný uprostřed žateckých chmelnic. Zámek Stekník patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám v Čechách. Od roku 1997 prochází celkovou rekonstrukcí. Veřejnosti je v tuto chvíli zpřístupněno přízemí, kde je výstava historických a retro kočárků sběratelky Jany Hošteinové. Leckterá pamětnice tu zamáčkne slzu nad legendárními libertami. Pravé kouzlo je ale návštěva zámecké terasovité zahrad, která patří k jedněm z mála zachovalým italským zahradám u nás v Čechách.

Více informací na zamek-steknik.cz

Muzeum Mariánská Týnice
Autor: Miloš Bořický
3 Muzeum a galerie severního Plzeňska Mariánská Týnice

I když se venku čerti žení, můžete se nejméně na půl dne schovat v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Regionální muzeum je umístěné do areálu bývalého cisterciáckého poutního místa Kostela Zvěstování Panny Marie, 40 km severně od Plzně. Budova proboštství a ambity s freskovou výzdobou byly postaveny podle plánů Jana Blažeje Santiniho v 18. století. Kromě aktuálních výstav tu najdete expozici orientovanou na vývoj historie regionu Plzeňsko. Prohlídka bude bavit i děti, protože si tu mimo jiné prohlédnou starou školu, uvidí tradiční masopust a připomenou si lidové zvyky. Pro jednotlivé návštěvníky je připraven tištěný průvodce. Možnost zapůjčení audioprůvodce.

Více informací na marianskatynice.cz