Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teplo z Afriky rozpaluje Česko: I zvířata touží po ochlazení!

Autor: ida, simao, ČTK - 
20. července 2014
05:29

Letní počasí je v plných obrátkách. A velmi správně rozložené. Horký víkend a pracovní týden. Takhle to má být. Ve vedru je však třeba se také řádně osvěžit. A ví to nejen lidé, ale i zvířata. Domácí, ale třeba i ta ze zoo.

Teploty dnes vystřelí až k 35 stupňům. „Česko zažívá tropický víkend, a to díky teplému jižnímu proudění, které se do Česka dostává z Afriky,“ řekla Nedělnímu Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Celkově jde dokonce o nejteplejší červencový víkend od roku 2006.

I během soboty tak panovalo extra teplé počasí. A tak po ochlazení zatoužila i řada němých tváří. A vznikla řada veselých fotek. Třeba když se Ivana Myslivečková z Blatné v se v tropickém dni sprchovala zahradě i se svojí fenkou Lilinkou. Nebo když se společná koupačka slonů a chovatelů v zoo v Ústí nad Labem vdle zábavy změnila i na parádní podívanou.

Takhle si užívali letní osvěžení sloni v ústecké zoologické zahradě Takhle si užívali letní osvěžení sloni v ústecké zoologické zahradě | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Do ústecké zoo přitom včera dopoledne dorazil transport z Lisabonu se samicí lva konžského. Lvice byla umístěna do jedné z vnitřních expozic pavilonu šelem. "Jsme rádi, že jsme samičku získali, protože lev konžský je v evropských zahradách vzácností," uvedla ředitelka ústecké zoo Marina Vančatová.

Nynější sourozenecký pár samce se samicí se tak rozšíří na tříčlennou skupinu. Lvi jsou společenská a nikoliv párová zvířata, takže budou moci žít spolu. "Bude to ale nějakou dobu trvat, nejdříve se musí seznámit přes mříže," uvedla Vančatová. Doufá, že o něco mladší samice z lisabonské zoo bude moci se současnou dvojicí obývat společný výběh. Potom by se mohlo podařit je také rozmnožit.

"Z lvíčat bychom samozřejmě měli velkou radost," dodala Vančatová. Návštěvníci mohou lvici z haly pavilonu šelem pozorovat již dnes, kdy je v ústecké zoo Enrichment day. Je to akce věnovaná obohacení volného času zvířat chovaných v zajetí. Lidé mají možnost vytvořit dárky pro zvířata a následně se podívat, jak si s nimi hrají.

mortis69 ( 20. července 2014 12:04 )

Naprosto souhlasím Ta blondýna nemá chybu-málem sem se chladil sám ???Trocha ironie přece neuškodí

naidka ( 20. července 2014 11:50 )

třeba takový sloní chobot, ne.

naidka ( 20. července 2014 09:42 )

furt lepší než EBOLA.

nyctereutes ( 20. července 2014 08:52 )

Jj, z Afriky sem nepřišlo nikdy nic dobrého...

Zobrazit celou diskusi