Víte, kdy je největší pravděpodobnost, že vás vykradou? Riziko vykradení rodinných domů a bytů roste zejména v létě, kdy řada majitelů odjíždí na dovolenou. Když chcete zabránit řádění zlodějů, je dobré myslet na mechanické a elektronického zabezpečení domácnosti. A pak je tu také pojištění, které vás v případě, že všechno zabezpečení selže, alespoň nahradí škodu.

1 Zapojte sousedy

O dovolených mnoho domů a bytů zůstává zcela opuštěných. Během jednoho týdne stačí na vytipování í, přípravu i realizaci vloupání. Pro lupiče je lákavá především stará bytová zástavba bez jakýchkoli bezpečnostních prvků. Bytaři se samozřejmě spoléhají také na naprostou nevšímavost lidí a řadu více či méně nesmyslných zabezpečovacích opatření, která v praxi moc nefungují. Nejjednodušší a nejlevnější je poprosit rodinu nebo sousedy, aby se v bytě pravidelně zastavili. Mohou přitom vyvětrat a zalít kytky a hlavně vyberou schránku. Přeplněná je pro zloděje taky signálem, že je byt opuštěný.

2 Zajistěte vstupní dveře

První, co byste v bytě měli zajistit, jsou vstupní dveře. Jsou hlavním vstupním místem většiny zlodějů. Když už lupič vnikne oknem, zabráníte mu vynášet lup pohodlně a nenápadně dveřmi. Smysluplné je investovat do bezpečnostních dveře, které odpovídají třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě. „Řada lidí řeší zajištění vstupních dveří pomocí dílčích opatření. Například si pořídí několik dodatečných zámků nebo závoru," varuje Ivan Pavlíček. "Bohužel si neuvědomují, že při montáži je obvykle potřeba provrtat obvodové latě dveří. Tímto krokem zeslabí jediný pevnější prvek běžných dveří a práci zlodějům spíše usnadňují.

Přeplněná poštovní schránka je jasným důkazem, že jsou majitelé pryč.
Autor: Shutterstock.com
3 Nechlubte se na facebooku ani v hospodě

Riziko vloupání zvyšuje také vaše nadmíru sdílná konverzace na sociálních sítích. Stačí, když se pochlubíte svými plány na exotickou dovolenou a přitom prozradíte, kdy vyrazíte a na jak dlouho. A není to otázka jen mladší generace. Řada starších lidí ať už vědomě, nebo nevědomky dává na sociálních sítích na odiv své majetkové poměry a zveřejňují fotografie cenností. Řada tipařů dokáže podle rodinných fotografií přesně ohodnotit vaše hodinky, šperky i zařízení bytu. Nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko. Stejná poučka o mlčenlivosti platí i v cizí společnosti.

4 Žaluzie nezatahujte

Hodně lidí před odjezdem zatáhne předokenní nebo okenní žaluzie i závěsy, třeba aby chránili květiny před ostrým slunečním zářením. Když je takhle okno zatažené několik dní po sobě, je to pro zloděje jasný signál, že nejste doma. Pak jim stačí nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo prostě vybít prosklenou tabuli a otočit kličkou. Dobrou vychytávkou je pořídit si malou lampičku s časovým spínačem, která se na noc rozsvítí a vypadá to, že někdo přišel domů. Spínat můžete i televizi. Větší klid vám zajistí alarm napojený na mobil, případně bezpečnostní agenturu. Bezpečnostní systém pro rodinný dům přijde asi na 40 tisíc korun. Některé jsou i bezdrátové, takže nebude muset sekat zdi.

5 Uzavřete pojistku

Kromě běžných bezpečnostních zásad omezíte riziko vloupání instalací bezpečnostních dveří, alarmů nebo kamer. Velmi praktické je také pojištění domácnosti. Úroveň zabezpečení sice přímo neovlivní výši pojistného, má však vliv na rozsah pojistného krytí. To se pak odrazí ve výši pojistného plnění v případě pojistné události. „Obecně platí pravidlo, že čím vyšší stupeň zabezpečení, tím vyšší limity pojistného plnění. Nejnižší pojistné limity dostávají domácnosti s běžnými uzamykatelnými dveřmi, u certifikovaných dveří s bezpečnostním zámkem je to až 800 tisíc korun. U domů či bytů s vysokým stupněm zabezpečení a napojením na alarm či pult centrální ochrany může klient dosáhnout na pojistný limit do výše 1,2 milionu korun, v individuálních případech i vyšší,“ radí Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.