Kdy je ten správný čas na sklizeň? Signálem je, že začínají opadávat. Pro kuchyňskou úpravu je nejlepší je sebrat těsně před dozráním a vydrží čerstvé i několik dní. Výhodou tohoto ovoce je, že se k domácímu použití dají využít i přezrálé a trochu ovadlé plody.

Zpracovat i zmrazit

Ze švestek můžeme připravit džemy, šťávy nebo je usušit. Také se dají zamrazit. Švestky vypeckujte, nakrájejte na půlky a rozložené na tácku dejte do mrazáku. Když je budete chtít použít třeba na pečení, nerozmrazujte je. Přidejte je do koláče ještě zmrzlé. Jinak budou jako bláto.

Řez po sklizni

Švestky a slivoně by se měly stříhat jen, když mají listy. Protože stromy mají skon zahušťovat korunu, je dobré u starších stromů s krátkými přírůstky odřezat jednotlivé kosterní větve, které rostou blízko u sebe. Zajistíte tak lepší přístup světla pro vyzrávání plodů. Rány větší než 1 cm by měly být ošetřeny stromovým balzámem.

Sušené švestky

Potřebujete

1 kg dobře uzrálých švestek

Postup

Švestky krátce blanšírujte v horké vodě. Zbavíte je tak tenké voskové vrstvy a budou se sušit rychleji. Nechte je oschnout a vypeckujte je. Rozložte je na plech a začněte sušit v troubě, nejlépe s puštěným ventilátorem, při 50 °C. Po čtyřech hodinách plech vyndejte, nechte zchladit. Pak dejte znovu do trouby na tři hodiny sušit na 65 °C. Hotové budou černé a lesklé.

Švestková bublanina
Autor: Shutterstock.com
Švestková bublanina

Potřebujete

120 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
4 vejce
1 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
tuk a hrubá mouka na formu
200 g švestek
100 g hrušek
50 g krupicového cukru

Postup

Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého lehce střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr a žloutky. Těsto nalijeme do vyšší formy vyložené pečicím papírem. Kousky švestek a hrušek obalíme lehce v krupicovém cukru a rozložíme na těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C, až povrch zezlátne. Bublaninu můžeme vylepšit drobenkou z hrubé mouky, moučkového cukru a změklého másla.