Dny se nám pomalu budou krátit, ale domů se nám se soumrakem rozhodně nechce. Kdo si chce posezení s grilováním prodloužit, měl by se porozhlédnout po správném zahradním osvětlení.

Druhy venkovních světel

užitková - na místa, kde se pracuje a sedí
orientační - na příjezdové cesty a k číslům domu
dekorační - na ozdobu a vytvoření romantické atmosféry

Kdo šetří, ten se diví


Při výběru světel by pro vás neměla být nejdůležitější cena nebo design. Víc se věnujte kvalitě a užitným vlastnostem. Ušetříte si tak spoustu starostí. Na prvním místě je to materiál, který by měl být odolný vůči venkovním vlivům, střídání teplot a nesmí se do něj dostat voda. Právě utěsnění před vodu je pro venkovní svítidla velmi důležité. O tom, že je právě to vaše vybrané svítidlo vhodné ven, se přesvědčíte podle IP značky. Zatímco do domu stačí, když je za zkratkou IP číslo 20, pro venkovní instalaci by mělo mít svítidlo číslo 44, pro použití v prostředí se zvýšenou nebo vyšší vlhkostí. Jen pro zajímavost. Světlo do zahradního jezírka by mělo být označeno IP 68. Zbytečné šetření se nevyplatí, protože špatně vybrané svítidlo prostě nebude dobře fungovat.

Nástěnná svítidla

Jeden z nejčastěji využívaných druhů světel. Na stěny domu a garáže je dávají i lidé, kteří jinak zahradu neosvětlují. Nedejte se zmýlit při výběru tím, že světlo bude částečně nebo úplně pod střechou. Jakmile zafouká vítr, voda se dostane i tam, takže světlo by mělo splňovat technické parametry pro venkovní použití. Většinou je na výběr mezi provedením v plastu nebo kovu. Plastové lampy jsou sice levnější, ale méně odolávají zubu času. Hůř se jim daří vypořádat s mrazy a vysokými letními teplotami. Kovové lampy jsou sice těžší, takže potřebují lepší jištění na zdi, ale kvalitní kousky mohou vydržet až desítky let.

Sloupková

Nejčastěji je jimi lemována příjezdová cesta. Mají menší světelný rozptyl, který vás při jízdě autem neoslepí. Největší výhodou tohoto osvětlení je, že se dá umístit prakticky kamkoliv. Bodová svítidla Lámete si hlavu, jak osvětlit zahradu, a přitom nenarušit její celkový vzhled? Pak se vám budou hodit bodová svítidla. Jednoduše se zapustí do úrovně terénu trávníku třeba kolem chodníčku. Osvětlí také skalky a terasy.

Solární osvětlení Solvinden položíte tam, kde potřebujete svítit. Průměr polokoule je 18cm a výška 9 cm. Ikea, 199 Kč
Autor: Ikea
Solární osvětlení

Tady jsou bez práce koláče. Solární světla si berou energii ze sluníčka, a tak mají nulovou spotřebu elektřiny. Svítíte pěkně zadarmo. Skládají se pouze ze solárního článku a nabíjecí baterie. Na výběr jsou jak se zapichovacími podstavci, tak ve stále oblíbenějších řetězech. Světelné senzory se automaticky rozsvěcují, jakmile se setmí. S koncem léta je jednoduše dáte do krabice a schováte třeba do kůlny nebo na půdu.
Nejlevnější řešení? Svíčky! Romantika s vůní vosku se hodí všude. Jen je přitom potřeba dávat pozor. Jen tak dát svíčku na stůl nebo schod je nejen nebezpečné, ale i nepraktické. Vítr by vám ji sfoukl.

LED lampy

Mají dlouhou životnost, výrobci uvádějí 50 i více tisíc hodin, svítí hodně a spotřebují minimum energie. Oproti běžným elektrickým zdrojům ušetří venkovní LED svítidla až 9 0% energie. Navíc si můžete zvolit jak barvu, jestli studenou bílou nebo teplou bílou, tak intenzitu světla. K dostání jsou také LED dlaždice, které můžete použít jak do bazénu nebo jezírka, tak i zapustit do betonu

Chytrá světla

Venkovní světla se vyrábí buď s čidlem, nebo bez čidla. Ta s čidlem oceníte jako světlo ke vchodu do domu nebo ke garáži. Protože jsou čidla naprogramována na pohyb do určitých metrů, včas se rozsvítí a vy jdete pohodlně domů. Navíc si můžete zvolit jak barvu, jestli studenou bílou, nebo teplou bílou, tak intenzitu světla.

Jak je umístit nejlíp

Světla dávejte tak, abyste se nikdy nedívali přímo do zdroje.

Pozor, ať neobtěžujete světlem sousedy.

Na terasy se lépe hodí tlumené světlo.