I když se může zdát, že v letních měsících roste všechno stejně dobře jak na venkovních záhonech, tak i ve skleníku, není to až tak úplně pravda. Pomalu se krátící den, prodlužující se noc, kombinovaná se sluncem ztrácejícím sílu, dávají opět výhodu skleníkům.

Proč mít skleník

Hodně lidí si myslí, že mít skleník je výhoda především na jaře, kdy si v něm už od zimy můžete začít pěstovat mladé sazeničky. Jenže když se nepovede léto, je to výhra i v létě. Zatímco venku decimuje zeleninu déšť, ke kterému se pak pravidelně přidávají plísně a choroby, ve skleníku je vyrovnané klima. Svědčí to především rajčatům a okurkám. A ve chvíli, kdy všechno sklidíte, tak vysadíte na třetí sklizeň.

Dostatek vody

V srpnu jsou ve skleníku především teplomilná rajčata, okurky, papriky, melouny nebo lilek. Průsvitné stěny jim zaručují teplíčko a na vás je, aby měly všechny rostliny dostatek vody. Potřebná je pravidelná zálivka odstátou měkkou vodou. Do konce měsíce ještě můžete do vody přidat trochu hnojiva.

Jak větrat

Ať je venku teplo nebo prší, skleník potřebuje v létě větrat. Nechávejte otevřené dveře, co nejvíc to jde. V teplém počasí ve dne i v noci. Když je pošmourno, raději je na noc zavřete. Pokud se vám zdá, že se vzduch moc nehýbá, pomůže vám ventilátor.

Plevel bují i pod střechou

Ani stěny a střecha neuchrání rostliny před náletem plevelů, které se v dobře živené půdě okamžitě uchytí. Proto je dobré pravidelně okopávat a vytrhávat ze záhonu vše, co tam nepatří.

Pro třetí sklizeň ve skleníku se hodí třeba stále oblíbenější mangold.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na nájezdníky

Stejně jako stěny neubrání skleníkové rostliny před plevelem, neuhájí je ani před škůdci. I sem se velmi dobře dostanou slimáci. Jedním z nejúčinnějších řešení jsou speciální přípravky jako je Vanish, Ferramol, Mesurol nebo Desimo Duo. Výhodou je, že můžete ve skleníku použít i Vanish, který je jinak na volných záhonech nebezpečný pro domácí zvířata.

Hlídejte svilušky

Jejich výskyt poznáte podle pavučinek a stříbřitě hnědých míst na spodních stranách listů okurek. Nejšetrnější je při prvním výskytu použít oblíbené babské rady, které jsou nejen ekologické, ale i levné a dostupné. Na svilušky vyzkoušejte cibulový a heřmánkový odvar nebo mýdlový roztok. Na molice tabákovo-česnekový nebo olivový odvar. Na mšice zabírá výluh z tabáku a kopřiv. Když nezaberou, raději sáhněte po biologicky šetrných postřicích, jako je například Natura Roc Effect nebo Biool.

Jak se starat o skleník v srpnu

* větrejte ve dne i v noci
* snažte se co nejlépe chránit rostliny proti popálení sluncem
*až do sklizně nezapomínejte rostliny přihnojovat tekutým hnojivem
*kontrolujte rostliny před napadením škůdci a plísněmi

Zelenina pro třetí sklizeň

Po sklizni typických letních plodin skleník rozhodně neosiří. Co můžete vysadit? Čínské zelí, listový salát, čekanku nebo fenykl. Na rozdíl od vrtkavého počasí, tady máte jistotu, že vám třetí sklizeň vyjde. Zkusit můžete také stále populárnější mangold, který se pak sklízí v listopadu a nevadí mu ani mírný mráz. Další možností je špenát a polníček.