Ostružiny

Hodně z nás m ostružiny na zahrádce na  beztrnných větvích. Ale stejně dobré jsou i ty obyčejné z lesa. Jejich sběr sice stojí nějaký ten šrám, ale ta vůně stojí za to. Zralé ostružiny dobře proberte a vyberte jen ty nerozměklé. Properte je v tekoucí vodě a nechte okapat. Pak je naskládejte na tác a dejte do mrazáku. Je to proto, aby se vám při mrazení k sobě neslepily. Po pár hodinách je z tácu můžete sesypat do sáčku nebo plastové dózy. Využít se dají na koláče, sladké omáčky nebo dezerty.

Pro zmazení se hodí švestky, ostružiny, maliny i jahody. Jablka a hrušky musíte před uložením tepelně upravit.
Autor: Shutterstock.com
Švestky

Taky se vám letos zbláznila švestka a nevíte kam všechny ty kulaté fialové plody dát? Tak do mrazáku s nimi. Švestky proberte, ať máte jen hezké plody. Operte je a odrůdy, co jdou dobře od pecky, vypeckujte. Švestky na knedlíky si nechte v celku. Plody pak dejte na tácech do mrazáku a jako ostružiny je po pár hodinách už můžete sesypat do sáčku nebo dózy. Do koláčů i knedlíků dávejte švestky zmrzlé. Rozmrzlé by se při tepelné úpravě proměnily v bláto.

Ořechy

Nejen na Vánoce se dají v mrazáku schovat i ořechy, které takhle vydrží i půl roku. Dobře je oloupejte a snažte se zachovat půlky. Pak je nasypte do sáčku nebo dózy a dejte zmrazit.
Jablka a hrušky
Šťavnaté plody jablek ani hrušek nemůžete uložit do mrazáku vcelku. Když je nastrouháte a podusíte,  nebo menší kousky blašírujete v oslazené vodě, zmrazit se pak dají.

S fixou v ruce

Co je při mrazení ovoce nejdůležitější? Evidence. Hlavně u velkých mrazáků je potřeba si balení označit názvem a datem uložení, abyste na nějaké balení nezapomněli.