Levnaduli je potřeba přistřihnout a připravit na zimu.
Autor: Shutterstock.com
Zastřihněte levanduli

Kdo chce mít oblíbenou fialovou bylinku krásnou i příští rok, musí se teď postarat. Před zimou ostrými nůžkami odstraňte všechna odkvetlá stébla. Ještě než se objeví první mrazíky, skliďte ze záhonů i nádob bazalku. Je teplomilná a první pokles teploty by voňavé lístky poničil. Navíc je to stejně jednoletka, tak by do příštího roku nevydržela. Co nestihnete zužitkovat v kuchyni, nasušte. Další možností je připravit pesto, které vydrží v lednici dlouho. Nebo ji naložte do olivového oleje.

Růže před zimou naposledy přihnojte.
Autor: Shutterstock.com
Poslední růžové hnojení

Možná se vám na růžových záhonech ještě nějaký ten kvítek objeví, ale většina případů už mají růže po sezoně. Aby dobře přežily náročnou zimu, je potřeba je dobře přihnojit. Ale pozor, hnojivo nesmí obsahovat dusík. Růže potřebují draselné a fosforečné hnojivo, které mezi ně rovnoměrně rozhoďte na záhonech. Hodí se například Kristalon podzim a opět můžete doplnit vyzrálý kompost, kterým přikryjete rostlinu. Na jaře kompost rozhrňte a zapracujte do půdy.

Rozmnožte si trvalky

Na záhonech nám teď budou dělat radost hlavně hvězdnice, sasanky a trávy. Ale je čas se postarat o trvalky, které byly krásné v létě. Přichází ta správná doba na založení nového trvalkového záhonu. Vyberte si místo a zpracujte půdu rýčem. Přidejte uzrálý kompost. Na nově vzniklý záhon pak můžete vysadit nové rostliny, které si oddělíte z rozrostlých trsů trvalek. K dělení se hodí nejlépe rycí vidle nebo ostrý rýč. Vitálnější jsou okrajové části trsu. Přidat můžete i nově koupené rostliny z kontejnerů.

Vylepšete si skalku

V září je dobrý čas nejen na zakládání nových skalek. Pustit se můžete i do vylepšování již hotových. Zdála se vám právě ta vaše na jaře smutná, protože skalničky začaly kvést později? Tak si teď vysaďte jarní krasavce. Vsaďte při tom na protěže nebo hořce. Skalku můžete i rozšířit, protože kameny se dají přidávat postupně. Jen si pamatujte, že je dobré držet se jednoho druhu kamenů. Když je teď osadíte do hlíny, do jara se pěkně usadí a můžete mezi ně vysázet rostliny. Doba je vhodná i na výsadbu dřevin.

Vysaďte si ještě zeleninu

S koncem léta se dá očekávat pokles teplot, a tak je potřeba postarat se o zeleninové záhony. Většinu zeleniny by mrazík znehodnotil. Ochranu ocení květák, který je dobré přikrýt netkanou textilií nebo přenosným fóliovníkem. Ze záhonů musí před mrazíky tykve. Skliďte i cukety a dýně, které na dobře větraném místě dozrají. Dýně obložte slámou. Do pařeniště nebo fóliovníku se ještě vyplatí zasadit ředkvičky a salát.
Pnoucí rostliny upevňujeme ke konstrukcím.

Co je ještě třeba…

*Nastává nejvhodnější doba pro vysazení cibulovin. Zárukou jarního kvetení jsou propustné půdy, bohaté na živiny a dostatek slunce.
*Přestože travní porost můžeme zakládat od dubna do října, právě září je ideálním měsícem pro výsev.
*Sedmikráska, proskurník topolovka, zvonek prostřední, hvozdík bradatý, chejr vonný nebo pomněnka jsou zástupci dvouletek, které v tuto dobu vysazujeme na stanoviště.
*Zastavíme zálivku rododendronů a azalek, aby dřevo a pupeny před zimou dobře vyzrály a bez újmy přestály mrazy.
*Nastala nejvhodnější doba k výsadbě všech druhů lilií
*Přihnojujeme trávník kombinovaným hnojivem (NPK), pokud jsme tak neučinili koncem srpna.
*Vyrýváme hlízy mečíků a odstraňujeme bruty - nově narostlé hlízky, oboje sušíme a po 3 až 4 týdnech uskladňujeme v suché místnosti při teplotě 5 - 10 oC, pokryté rašelinou.
*Sbíráme semena letniček a ukládáme je pro další vysetí v příštím roce.