Stejně jako na zahradě je ptos i z jezírka dát pře zimou pryč všechno, co do něj nepatří. Z vody je nutné odstranit všechny odumírající rostliny. Proč je tam nemůžete nechat? Dopadly by obdobně jako listí, takže by ve vodě nejspíš začaly hnít. Vybrat je neznamená, že se potřebujete vydat do vody. Nejjednodušší je vyzbrojit se síťku s teleskopickou rukojetí, klidně tou, kterou máte na bazén, a začít lovit.

Pomůže vysavač

Se zahradním jezírkem je to tak trochu jako s bazénem. I tady je dobré odstranit všechny nečistoty ze dna a stěn. Dokonale to zvládne vodní vysavač, který není nutné hned kupovat. Pohodlně se dá půjčit v půjčovně. Všechny sebrané nečistoty, tedy organický materiál, který by v průběhu zimy zbytečně znečišťoval vodu, nevyhazujte do popelnice. Dejte si ho kolem stromů a keřů, kde poslouží jako výborné organické hnojivo.

Z mělkého jezírka ryby vylovte a dejte na zimu do akvária.
Autor: Shutterstock.com
Nezapomeňte na ryby

Na zimu se potřebují připravit i obyvatelé jezírka. Při dlouhodobém poklesu teploty vody pod 10 °C je dobré z mělkého jezírka, s loubku pod půl metru hloubky, přestěhovat ryby. Dejte je do akvária do chladnější místnosti. Krmit je nemusíte. V hlubokém jezírku odolné ryby zůstávají. Ani ty nemusíte krmit, potřebují jen dostatek kyslíku. To znamená, že hladina nesmí zamrznout. S tím vám pomůže Icefree zařízení, které plave na vodě. Čerpadlo vede vodu z hloubky asi 40 cm k plováku a tak na hladině zůstane vždy nezamrzlý otvor.