Všechny stromky potřebují dostatečně velkou jámu, která bude větší, než kořenový systém.
Autor: Shutterstock.com
Vysaďte si ovocné stromy

Kdo si naplánoval na zahradu nové ovocné stromy, může se od poloviny října do prvních mrazíků pustit do výsadby. Jen na broskve a meruňky, které jsou na chlad citlivější, už je pozdě. Při nákupu v zahradnictví nebo školce se ptejte především na odolné rezistentní odrůdy, které se lépe dokážou vypořádat s chorobami. Stále populárnější je kromě klasických jabloní na zahradách rakytník. Všechny stromky potřebují dostatečně velkou jámu, která bude větší, než kořenový systém. Zasypte ji dobře prokypřenou půdou obohacenou o kompost. Nezapomeňte ke stromku hned přidat kůl, který ho bude podpírat.

Čas pro královnu

Říjen je ten správný čas, kdy si na zahradu můžete vybrat ty nejkrásnější růže a vysadit je. Vybírat můžete mezi prostokořennými nebo kontejnerovými. Oboje jsou nenáročné na půdu. Potřebují jen, aby byla dobře propustná. Při výsadbě vyhlubte pro rostlinu jámu a odebranou zeminu obohaťte o kompost. Nebo si kupte speciální substrát, který stromku ke kořenům přidáte. Stanoviště by mělo být slunné a vzdušné, aby se na listech nedařilo chorobám.
Pro kontejnerové sazenice, které mají vlastní bal ze zeminy, musí být jáma větší. Nejméně dvakrát tak široká, než je bal. Prostokořenné potřebují dostatek místa pro kořeny.  Keřík vysaďte stejně hluboko, jako byl a přihrňte ke kmínku zeminu. Vláhu dobře udrží mulčovací vrstva.

Místo skalky si na zahradu můžete pořídit suchou zídku.
Autor: Shutterstock.com
Založte si skalku

Desátý měsíc roku se hodí pro zakládání vysněné skalky. Dny jsou ještě docela teplé, a pokud neprší, nemohou být podmínky lepší. Možná se ptáte, proč začít s budováním na podzim, když na jaře se dá rovnou osázet. Vysvětlení je jednoduché. Mrazy, hlavně ty silné dokážou hnout zemí. Takže rozložené kameny se teprve během zimy „uhnízdí“. Na jaře pak už jen poopravíte, co se vám nezdá, a můžete začít sázet. Komu se nechce pracně budovat skalku, může zkusit suchá květinovou zídku. Netušíte, co to je? Je to nižší opěrná zídka postavena z kamene bez použití malty, tedy nasucho.

Zeleninu uložte do sklepa

Ještě před příchodem prvních mrazů je potřeba sklidit ze záhonů zeleninu. Aby vám vydržela co nejdéle, je potřeba ji dobře uskladnit. Kořenovou zeleninu můžete nechat pohromadě a dát ji do sklepa do bedýnek s pískem, kde vydrží i půl roku. Před tím jednotlivé plody opatrně vytáhněte nebo vyrýpněte ze záhonu, oklepte od zbytků hlíny a nechte oschnout. Nikdy je nemyjte, to až před přímou spotřebou. Ke skladování se hodí jen neporušené plody, poškozené by mohly začít hnít. Teplota sklepa by měla být mezi 2 až 5 °C. Občas není špatné sklep pořádně vyvětrat a prohnat chladným větrem. Kromě písku se na uložení hodí i piliny a hobliny ve velkých pytlích. Jen je potřeba je během zimy občas pokropit, aby držely vlhkost.

Na co ještě nezapomenout

* Na začátku měsíce skliďte ty nejpozdější, zimní odrůdy, jablek a hrušek a uskladněte je.
*Do prvních mrazíků můžete sázet okrasné dřeviny.
Před nastěhováním nádobových rostlin dobře vykliďte a vyčistěte skleník, a to zvenku i zevnitř.
* V polovině měsíce, samozřejmě s ohledem na počasí, naposledy posečte trávník. Porost nechte vyšší.
*Koncem měsíce začněte sázet česnek.

Další rady a tipy na zahradu i do domu najdete v říjnovém čísle měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby říjen 2014
Autor: Archiv redakce