Správný sběr

Dobré skladování jablek ovlivňuje už sklizeň. Utrhnout správně jablko se musí umět. Musí být zralé a důležitá je technika. Zralé jablko poznáte tak, že s ním na větvi opatrně pootočíte. Když jde stopka snadno oddělit, je pravý čas. Správně je plod odlomit směrem nahoru i se stopkou. V žádném případě by se nemělo kroutit, pak by se mohla stopka oddělit a jablko by mohlo začít hnít. Při použití česáčku berte jen jedno jablko. Po rozříznutí zkušebního plodu by měla být jadýrka hnědá. Sbírejte opatrně, ať nepoškodíte slupku. Jedno naťuknutí, může ohrozit celou lísku.

Kdy začít

Sklízet se vydávejte ráno a večer, když neprší. Důležité je u podzimních a zimních odrůd dodržovat správný čas sběru. O každém stromku si veďte evidenci. Není od věci mít plánek se všemi ovocnými stromy na zahradě, kde bude napsána odrůda, kdy sbírat a kdy konzumovat. Některé odrůdy potřebují k dozrání několik týdnů. Teprve pak jsou plody dobré.

Do sklepa s nimi

Už naše babičky věděly, že nejlepší k uskladnění jablek je zděný sklep. Měl by být zajištěný proti vniknutí škůdců a dobře větraný. Stejně důležitá je i hygiena. Sklep je před uskladněním dobré dezinfikovat vysířením sírovými knoty nebo nabílit zdi vápnem. Optimální skladovací teplota je od 0 do 4 °C a při vlhkosti 80 až 85 procent. Hodnoty snadno změříte obyčejnou domácí meteostanicí vybavenou vlhkoměrem. Když je vlhkost nižší, ovoce by se scvrkávalo, tak si zkuste vypomoci zvlhčovačem. Pokud nemáte sklep, poslouží i prázdná chladná garáž nebo nevyužívaná nevytápěná chodba.

Ve sklepě je jablkům nejlépe v dřevěných lískách.
Autor: Shutterstock.com
Na pult nebo do přepravky

Nejjednodušší je rozložit plody v jedné až dvou vrstvách na dno přepravek stopkou vzhůru, aby mezi nimi proudil vzduch. Proto je nedávejte moc blízko sebe. Ještě lepší je rozložit ovoce na dřevěné police. Čas od času je proberte, jestli se vám nějaký kousek nezkazil. Aby uložená jablíčka za pár týdnů připomínala víc než rajský plod houbu, doporučují zkušení sadaři plody v lísce proložit hoblinami nebo rašelinou.

Pozor na sousedy

Při skladování jablek dejte pozor na to, co je vedle nich. Velmi snadno nasávají pachy od aromatických sousedů. Do jejich sousedství nepatří benzín, petrolej, fermeže nebo barvy. Stejné varování platí i pro zeleninu, především cibuli, a brambory. Zkuste si vybavit jejich charakteristické aroma a chuť na jablko vás přejde.

Vánoční tradice
Autor: shutterstock.com
Vánoční jablka

Už při sběru si můžete vybrat krásná jablíčka, která ozdobí vánoční stůl. Vyberte ta nejhezčí z podzimní sklizně a jednotlivě je zabalte do hedvábného papíru. Pak je uložte do temna a chladu. Občas je zkontrolujte, jestli se nekazí. V pravý čas je už jen vyleštíte.

Více informací o jablcích, výběru odrůd, jejich sázení a pěstování najdete ve speciální příloze říjnového čísla měsíčníku Blesk Hobby.

 

 

Blesk Hobby říjen 2014
Autor: Archiv redakce