Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Nedejte molům a broukům šanci! Nejlepší obaly na skladování potravin

  • 17. října 2014 | 06:00

    Strouhanka plná jemných pavučinek, mouka prolezlá malými černými broučky, moli vylétávající ze spíže... Potravinoví škůdci nám někdy dokáží pořádně znepříjemnit život. Jenže úplně zbytečně! Stačí si jen pořídit ty správné obaly, které nám pomohou potraviny ochránit. Poradíme vám, na co jsou které vhodné.

  • Skleněné nádoby

    Retro dóza Korken se vzduchotěsným uzavíráním a objemem 0,5 l je vyrobená z recyklovaného skla a přírodní pryže. Má nerezavějící uzávěr. Ikea, 49 Kč
    Autor: IKEA
    Skleněné dózy jsou praktické na uskladňování téměř všech druhů potravin. Ty větší jsou vhodné na uchování zejména sypkých potravin, cukru, mouky, strouhanky, ale také těstovin, oříšků, sušeného ovoce, luštěnin, nebo například bonbónů a sušenek. Na skladování koření a bylinek jsou pak určeny skleněné dózy menších velikostí.

     

    Obrovskou výhodou tophoto materiálu je, že sklo téměř neabsorbuje jakékoliv pachy, takže po důkladném umytí můžete do nádoby nasypat cokoliv jiného.

     

    Tyhle dózy mají navíc víčka, která většinou umožňují pevné nepropustné uzavření nádobky, což uvítáme zejména ve vlhkém prostředí. Velkou výhodou je také jejich průhlednost. Máme tak dokonalý přehled o obsahu. A navíc se skvěle udržují a jsou vhodné do myčky.

  • Plastové nádoby

    Sada dóz PRUTA - Ve Švédsku bychom ušetřili 8 Kč
    Autor: Ikea
    Obaly z plastu splňují celou řadu nejpřísnějších požadavků na kvalitu, zdravotní nezávadnost, a hlavně nabízejí mnohostranné využití. Velkou výhodou je dlouhá životnost, jsou totiž téměř nerozbitné. Můžete je dlouhodobě uskladnit v ledničce i v mrazničce.

     

    Hodí se ke krátkodobému i dlouhodobému uskladnění suchých či sypkých potravin, a stejně tak potravin čerstvých či určených k okamžité konzumaci. Existují i chytré varianty například s datumovkou, kde si snadno nastavíte třeba datum spotřeby.

     

    Plasty dříve mívaly trochu problém se snadným nachytáváním pachů, u dnešních tvrzených, kvalitních variant tato starost odpadá. Při mytí se musíme řídit pokyny výrobce, většina z nich je vhodná i do myčky.

  • Keramické nádoby

    Nostalgická dóza Romance z kameniny v béžové barvě s dekorem růže. Kika, 399 Kč
    Autor: Kika
    K uchovávání sladkostí, bonbónů, a jiných "lehčích" potravin se hodí keramické nádobky, kterými se dá i šikovně doladit interiér kuchyně. Narozdíl od skla jsou ale neprůhledné, tudíž si musíme pamatovat, co se ve které nádobě nachází.

     

    Navíc je tenhle materiál náchylnější k otlučení, proto je třeba s keramikou zacházet opatrně. Vzhledem k jeho křehkosti se většinou vyrábějí varianty jen se zaklepávacími víčky, která ale nedokážou potraviny uzavřít hermeticky.

  • Plechové nádoby

    Čtyřhrannou dózu z kvalitního pochromovaného plechu s popisem na bocích utěsňuje víčko. Almara-shop.cz, 2 ks/1299 Kč
    Autor: Almara shop
    Plechové nádoby, které si pamatujeme z kuchyně našich babiček, mají své kouzlo. Kromě toho, že jsou krásné, báječně se hodí na uchování kávy, čaje a dalších potravin, které v plechových nádobách dlouho udrží své aroma.

     

    Existují nejrůznější varianty, tvary i velikosti, výhodou je skladnost, nízká váha a hezký vzhled. Krásně působí například plechovky s pevným uzávěrem na páčku, plechová nádoba může mít i roli dekorativního kousku.

     

    Jen pozor, plechovky bychom neměli nikdy mýt v myčce a po umytí v ruce okamžitě řádně vysušíme, jinak by se nám mohla nádoba znehodnotit.

  • Uzavíratelné sáčky

    Plastové sáčky na potraviny Tescoma z linie 4FOOD, by rozhodně neměly ve vaší domácnosti chybět.
    Autor: TESCOMA
    Praktické uzavíratelné plastové sáčky na potraviny oceníte zejména tehdy, pokud se chystáte zamrazit oblíbené ovoce, zeleninu či čerstvé maso nebo pečivo. Využijete je ale i ve spíži. Obvykle jsou vyrobeny z velmi odolného plastu, který dokonce ani nepřejímá pachy. Nejlepší jsou ty, které jsou opatřeny dvojitým uzávěrem, ten totiž velmi dobře těsní.

Klíčová slova:  domácnost, bydlení, brouci, moli, hmyz, obaly
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...