V našich podmínkách přezimují zimní pórek, kadeřávek, růžičková kapusta, pastinák, mrkev, petržel kořenová i naťová, pastinák nebo cibule. Pravidlem je, že mrazů odolávají hlavně vytrvalé zeleniny, které mají kořeny a hlízy pod zemí. Ta je před mrazy ochrání.

Zmrzlé listy kadeřávku sbírejte opatrně, abyste je nepomačkali
Autor: Shutterstock.com
Kadeřávek

Kadeřávku, tedy kadeřavé kapustě, nevadí ani skutečná česká zima. Je to i tím, že lépe chutná právě až po přejití mrazem. Jen si při sběru dejte pozor, protože zmrzlé listy jsou velmi křehké. Musíte na ně opatrně, abyste je nepomačkali. Přineste je domu a počkejte, až pomalu roztají. Při sklízení se vyplatí odřezávat pouze vrcholky stonků a košťály nechat, protože se dočkáte i druhé sklizně. Velmi brzy na jaře obrazí. Jen dejte pozor, ať vám kadeřávek nespálí zimní slunce. Raději ho zakryjte chvojím. Mladé výhonky jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Po důkladném omytí je můžete jíst i syrové. Vynikající jsou také vařené, protože výborně nahrazují kapustu.

Pórek

Čerstvě sklizený třeba v lednu chutná rozhodně lépe než ten, který už máte pár týdnů ve sklepě. Jen se musíte postarat, aby půda, ve které je, nepromrzla příliš. Proto ho teď přikryjte listím, slámou nebo chvojím. Komu se chce, může celou rostlinu zahrnout. Pro úspěšné přezimování se však vyplatí dobrá ochrana před silnými mrazy. Chcete ho t až po listy.

Růžičková a hlávková kapusta

Výborná zelenina, která zvládne i silné mrazy. Obě odrůdy snesou i mráz 12 stupňů pod nulou, když jsou dostatečně vyzrálé. Jednotlivé růžičky růžičkové kapusty si jednoduše odlamujte podle potřeby. Jediným nepřítelem je pro tuto kapustu velké střídání teplot. Když se náhle otepluje a zase mrzne, raději ji skliďte už v prosinci. Jinak vydrží na záhonech až do února.

Pastinák stačí při velkých mrazech přikrýt mulčem.
Autor: Shutterstock.com
Pastinák

Náhradník petržele, který může na záhonech zůstat celou zimu. Při velkých mrazech ho stačí zakrýt mulčem. Hodí se hlavně dubové listí, které je hodně výhřevné. Protože pastinák dvouletá rostlina, koncem února kořeny vyryjte. Jinak by na jaře začal tvořit květní stvoly a tím by se znehodnotil.

Topinambur

Novinka, která vydrží v zimě bez velkých mrazů. Z nezamrzlé půdy můžete hlízy snadno vyrýpávat. Jen je potřeba nadzemní část seříznout asi deset centimetrů nad zemí. Pak rostlinu zakryjte listím a chvojím.

Zimní cibule

Je velmi odolná proti mrazům. Tvoří trsy s drobnějšími cibulkami. Sbírat ji můžete po celý rok i s natí. Nedá se skladovat.