Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Zatočte s plísněmi v bytě! Definitivně!

  • Plíseň si doma rozhodně nepěstujte, ohrožuje vaše zdraví.
    28. října 2014 | 06:00

    Jste zoufalá, že ať děláte, co děláte, nevzhledná plíseň se na stěně ve vašem pokoji objevuje znovu a znovu? Co s tím? Poradíme vám!

  • Větrejte!

    Řádí u vás doma plíseň? Vyzrajte na ni!
    Autor: Shutterstock.com

     

    Normální vlhkost bytu se pohybuje od 50 – 60 %. Pokud je vyšší, problém je na světě. Vlhkost v interiéru zásadně zvyšuje třeba i sprchování, nebo jen pobyt více osob na jednou. Věděla jste, že čtyřčlenná rodina ze svých těl za den vypaří až 10 litrů vody? Proto větrejte pravidelně, každý den. Vypařená voda se promíchá s venkovním vzduchem, jehož vlhkost je nižší, a nebude se vám srážet na stěnách a vytvářet tak podhoubí pro plísně.

  • Dezinfikujte

    Nejdůležitější je vytvořit takové prostředí, kde plísně "nemají šanci".
    Autor: PROFIMEDIA.CZ

     

    Pokud vám povrch zdi napadne plíseň, vezměte na pomoc dezinfekční přípravek, kterým místo opakovaně ošetřujte a vždy při tom i dostatečně větrejte. Vybírat můžete se čtyř druhů dezinfekcí ničících plísně. Nejznámější jsou ty s obsahem chloru (třeba savo), nebo přípravky s obsahem jiných chemických látek, biologické přípravky či nové typy nátěrových hmot.

  • Vybírejte správné přípravky


    Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
    Autor: profimedia.cz
    Co je nevýhodou chlorových přípravků? Plíseň sice zničí velmi rychle, ale brzy se zase vrátí. Hodí se zejména na méně postižená místa. A jelikož nemají preventivní účinek, musíte stále hodně větrat. Co je ideálním způsobem? Vybrat si dezinfekční i preventivní přípravek a vzájemně je kombinovat. Ideálně od jednoho výrobce, aby byly kompatibilní.
  • Příroda všechno nespasí


    ...
    Autor: Shutterstock

     

    A jak je to s biologickými přípravky? Ani s nimi nemáte jednoznačně vyhráno. Využívají sice mezidruhový parazitismus, ale jsou jen preventivní, vzniklou plíseň s nimi nezničíte a s chemickými přípravky kombinovat nejdou. Máte plíseň všude? Pořádně postižená místa vydezinfikujte a zainventujete do nové nátěrové hmoty. Je dlouhodobě funkční a odolná.

  • Co s plísní v koupelně? Umývejte ji!


    Dbejte o zvýšenou hygienu ve "vašich dnech", a intimní místa lehce oplachujte.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ, SCOM

     

    Důkladný pořádek je důležitý, aby neměla plíseň živnou půdu. Ale aplikace dezinfekčního přípravku a následné opláchnutí nestačí. Povrch vyčištěné vany, umyvadla, sprchového koutu či dlažby důkladně opláchněte vodou několikrát. Jinak se přípravek dostane do spár a vytváří tak bohatý zdroj živin pro plísně i bakterie. A i v koupelnách dostatečně větrejte! Po sprchování se snadno vytvoří vlhkost až 95 procent! V takovém prostředí jsou plísně jako v ráji. Jestliže vlastníte koupelnu v panelovém bytě, kde nejsou okna, pomůže vám ventilátor. Vlhkost se musí odvětrat!

Autor: duš
Klíčová slova:  bydlení, domácnost, plísně
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...