Zachumlat je potřeba nejen nádobové rostliny. Postarat se musíme i o rostliny na záhonech, především choulostivé keře a stromy. Keře a stromky nezapomínejte v bezmrazých dnech dobře zalévat, aby neuschly. Hrozí to především mělce kořenícím rostlinám. Pozor dejte na mladé bambusy a magnolie.

Růže můžete zabalit do netkané textílie.
Autor: Shutterstock.com
Zazimujte růže

Pracně pěstované růže je dobré v zimě také ošetřit. Nebezpečí jim hrozí především ve dnech, když je mráz a rostliny nechrání sněhová peřina. Růže je potřeba nejprve zastřihnout a pak nakopčit. Obdobným způsobem době ochráníte i ostatní teplomilnější dvouletky a trvalky. Postup je jednoduchý. Ke kmínku každé rostlinky přihnete lehčí zeminu nebo kompost, z kterých vytvoříte patnáct až dvacet centimetrů vysoký kopeček. Ten ochrání kořenový bal před vymrznutím. I růžím hrozí takzvané mrazové vymrznutí. Dobrou ochranou proti nadměrnému odpařování vody je mulčovací pokrývka nebo zábal z chvojí. Složitější je zazimovat kmínkové růže. Jedním ze způsobů je ohnout celý kmínek a výhony zahrnout půdou. Jenže se snadno může stát, že se při takové operaci kmínek poškodí v nejhorším případě i zlomí. Proto je lepší korunky zabalit do netkané textilie.

Voda musí pryč

Známe to všichni. Když se dlouho na něco díváme, přestáváme to vnímat. O zahradě to platí dvojnásob. Takže se nezapomeňte pořádně rozhlédnout kolem sebe a posbírat všechno, čemu by mohl mráz a sníh uškodit. Taky přemýšlejte o tom, co by mohlo překážet při úklidu sněhu a raději to přestěhujte. Kam s tím vším? Ideální je kůlna nebo volná garáž. Nezapomeňte na nádoby, ve kterých už nejsou květiny a teď do nich jen prší. Když ji nevylijete, mohl by při nízkých teplotách zmrznout a nádoby potrhat.

Zmlazujte živé ploty

Listopad se hodí na silný zmlazovací řez starších živých plotů poskládaných z listnatých keřů nebo tisů, které už ztratily svůj původní tvar. Pozor dejte, ať se nepustíte do prořezávky túje a cypřiše. Zůstaly by na nich vyholená hnědá místa, která by už nezarostla. Nic se nesmí uspěchat. Nejprve ořežte jednu stranu, aby zůstal zachovaný vzhled plotu. Do druhé se dejte příští rok. Jen tak zachováte funkci živého plotu, jako ochrany před zvědavýma očima kolemjdoucích.

Listí nevyhazujte

Po tom všem uklízení už máte asi listí plné zuby. Ale vyhodit ho na kompost můžete až na jaře. Jeho silná vrstva udělá dobrou službu na záhonech trvalek, kde zabrání zbytečnému vypařování vody zrůdy. Jen dejte pozor u lilie, náprstníku nebo divizny, které mají listové růžice. Pod listím by snadno shnily. Vrstva listí pomůže také kolem kmenů stromků a keřů.

Teď je čas vyklidit ptačí budky a připravit je pro nové jarní nájemníky.
Autor: Shutterstock.com
Ukliďte budky

Pokud jste se ještě nedostali k vyčištění ptačích budek, které máte na zahradě, je nevyšší čas. Vyndejte z nich všechno, co si tam ptáčci nanosili. Aby pro ně byly na příští rok připravené, raději je vydezinfikujte. Vyčištěné budky vám příští jaro přilákají nájemníky, kteří pomohou se sběrem škodlivého hmyzu.

Krásná i v zimě

Zahrad může být pěkná i v chladných měsících. Stačí si jen dobře rozmyslet, které rostliny necháte neostříhané. Dobře vypadají například obyčejné třapatky. Sice nehýří barvami, ale jejich ojíněné tmavé středy vypadají velmi dekorativně. Obdobně krásně vypadají trávy, které se na zimu nikdy nepřistřihují. Jen se svážou do snopu, aby je vítr ani sníh neponičil. Nesestříhávejte ani stálezelené rostliny, jako jsou bergénie, kostřavy, čemeřice.