Jedna z mála závislostí, která tělu prospívá, je ta na bylinkách. Těch čerstvě utržených z vlastní zahrádky nebo květináče, které dokážou i z toho nejobyčejnějšího jídla udělat delikatesu z pětihvězdičkové restaurace. Čerstvých bylinek se ale nemusíte vzdát ani v zimě. Bude jich sice méně a budou i méně voňavé, ale vypěstujete si je sami a doma. Tedy pokud se vyvarujete největších chyb.

Čerstvá petržel je skvělá do polévky.
Autor: Shutterstock.com

1 Moc vody

I když máte pocit, že doma máte velké teplo a rostliny jsou nad radiátorem, buďte při zalévání opatrní. Většina z nich je na přemokření citlivá a velmi rychle jim uhnívají kořeny. Platí to především pro bazalku, pažitku nebo petržel. Pomoci může vrstva drenáže v květináči. Vodu nenechávejte ani v misce pod květináčem. Naopak prospěšné je občasné rosení z rozprašovače.

2 Málo světla

Bylinky potřebují dostatek světla, což je v našich podmínkách občas docela velký problém. Proto je dávejte na parapet a otáčejte. Jinak se vám budou výhony vytahovat jen jedním směrem.  Dlouhodobý nedostatek světla se projeví tak, že místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám narostou slabé stonky s malými lístky. Pomůže, když rostliny necháte při pokojové teplotě a budete jim přisvětlovat speciální zářivkou napodobující sluneční svit. Ale smiřte se s tím, že trvalky, které budou využívané i v zimě, vám zajdou. Nedostatek odpočinku je zcela vyčerpá.

3 Nestálá teplota

Pro bylinky je nejlepší být v teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia. To je hlavně v kuchyni, kde jsou nejčastěji na okně postavené, občas problém udržet. Stačí péct husu, vařit vývar nebo se pustit do žehlení a už vám teplota nezadržitelně stoupá. A co pak udělá hospodyňka? Otevře okno, aby se vyvětralo. A rychlý pokles teplot je pro bylinky smrtící. Ještě horší je průvan. Proto věnujte místu, kam je postavíte, hodně pozornosti.

Bylinky pěstované za oknem nejčastěji umoříte vodou a průvanem.
Autor: Shutterstock.com

4 Škůdci od sousedů

Bylinky doma nejsou izolovaným světem. Pokud máte v domácnosti jiné rostliny, může se snadno stát, že se z nich mohou rozšířit případní škůdci. Svilušky nebo mšice jsou hotoví nezmaři, kterým se daří hlavně v suchém prostředí. Pomůže zvýšení vlhkosti. Na to vám poslouží malý trik, když na misku dáte kamínky, které zalijete vodou, a na ně květináč s bylinkami. Voda se bude postupně odpařovat a preventivně rostliny ochrání. Když už se škůdci objeví, nedá se na ně vzít chemie, to byste si bylinky znehodnotili. Zkuste na rosltiny nastříkat vychladlý vývar z bramborových slupek.

Co můžete pěstovat na okně

1 šalvěj
2 tymián
3 majoránka
4 rozmarýn
5 koriandr
6 petržel

Další rady nejen o domácím pěstování bylinek, ale i o zahradě, bydlení a spoustu zajímavých tipů na advent najdete v listopadovém čísle měsíčníku Blesk Hobby
Blesk Hobby listopad 2014
Autor: archiv