V prvním případě se bytové architektce, která se mj. podílí také na projektu Umíme udělat domov, nelíbí špatné sladění dveří a zárubní s členěním šatní skříně. V obýváku Marie Pařilové jí zase vadí, že jinak velmi pěkné posuvné dveře svým designem vůbec neladí s interiérem.

1) Interiér Jana Vrány:

Dveře jsou pěkné, ale absolutně neladí s členitou šatní skříní...
Autor: Jan Vrána
Dominantou prostoru je očividně krb, který je ale na můj vkus zbytečně členitý,“ myslí si architektka Zuzana Matelová.  „Neuceleně a absolutně nesourodě působí televizní sestava. Vhodnější by bylo vzdušnější řešení a jednodušší linie nábytku se zavěšenou televizí, což by dalo vyniknout nejen krbu, ale také houpacímu křeslu, to je jistě pro majitele příjemným historickým kouskem,“ radí.

Pokus o "zútulnění" a propojení obývacího pokoje s kuchyňskou částí obloukem není podle ní na místě, protože nepříjemně kontrastuje s krbem. „Musím říci, že v předsíni a v ložnici je příjemné materiálové sladění zárubní a dveří SAPELI s podlahou. Horší je už sladění tvarů vertikálního členění dveří s členěním šatní skříně, což je v neprospěch celkového dojmu,“ kritizuje nynější vzhled bytová policistka.

Skříň je totiž příliš členitá a materiál postele, skříně, podlahy a dveří je nesourodý. „Prostoru by pomohlo sjednocení dřevin a využití modernějšího stylu povlečení např. v olivovém či čokoládovém odstínu. U čela postele můžete zapřemýšlet o výmalbě v khaki nebo cappucinovém odstínu,“ dodává na závěr.

Banner
Autor: Blesk.cz

2) Interiér Marie Pařilové:

Výmalba v ložnici za postelí je podle soudu designérky trochu nešťastná. „Více by se hodil odstín bližší švestce, tedy barvě koberce.
Autor: Marie Pařilová
Výmalba v ložnici za postelí je podle soudu designérky trochu nešťastná. „Více by se hodil odstín bližší švestce, tedy barvě koberce. Tím byste prostor barevně sjednotili a působil by příjemněji. Naopak ale chválím technické řešení dveří od českého výrobce J.A.P., které jsou zasouvací do stavebního pouzdra a neubírají tak prostor v místnosti,“ podotýká.

„I takovéto elegantní a moderní vylepšení by nemělo být v českých interiérech tabu, zvlášť když už je u nás dobře dostupné,“ říká architekta, která sama svým klientům takovéto řešení často radí.

„Vzhledově ovšem bohužel vůbec samotné dveře s interiérem neladí,“ upozorňuje. A to jak použitím materiálu, tak především stylem, který kontrastuje s moderní skleněnou výplní.

Zásuvné dveře J.A.P. jsou výborným řešením. Bohužel ale neladí s ostatním vybavením interiéru.
Autor: Marie Pařilová
V předsíni je sladění dveří lepší, a to se skříněmi a podlahou. „Opět bych ale volila jednodušší styl dveří korespondující s jednoduchou vestavěnou skříní,“ navrhuje.

Interiér jídelny působí velice čistě. Chybí zde ale menší detaily. Podlaha příjemně ladí se zasouvacími dveřmi, postrádám tady ale olištování. Okna by zútulnila lehká římská roleta popř. průsvitné panelové závěsy, které by překryly radiátory.

Výmalba by ale mohla být kontrastnější, aby dveře s podlahou více vynikly. Doporučuji například cappucinový odstín, popřípadě odstín vycházející z tónu jídelního stolu.  Dominantním dvoukřídlým dveřím zajíždějícím do pouzdra typu Komfort by slušelo jednodušší modernější členění s matným prosklením, čímž by se sladily s moderním jídelním nábytkem,“ doplňuje Zuzana Matelová.

Kdo dnes radí čtenářům Blesk.cz?
885017:gallery:true:trueInteriéry dnes posuzuje a čtenářům Blesk.cz radí ing. architektka Zuzana Matelová. Poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně
radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.

VÝZVA ČTENÁŘŮM: Uvažujete o tom, jak svůj byt vylepšit? Pošlete jeho fotky naší bytové policii na hobby@blesk.cz! Naše bytová policie, složená z profesionálních designérů, vám je ZDARMA posoudí a poradí, jak mít byt co nejhezčí!