„Je mi už přes 70 let a kuchyně o rozměrech 3,3 x 2,75 m už také hodně pamatuje,“ píše čtenářka. Jejím snem je kuchyně pro moderní babičku. A jak se s tímto úkolem poprala Ing. arch. Zuzana Tůmová?

Hodnocení původního stavu

Půdorys staré kuchyně
Autor: Umíme udělat domov.cz
Hlavním a nejdůležitějším krokem bylo vyřešit uspořádání kuchyně tak, aby byla nejen funkční, ale i hezká; stávající místnost totiž není vhodně uspořádána. Jako velmi nepraktické vidím umístění dvojdřezu hned vedle sporáku. A to z toho důvodu, že zde není absolutně žádná odkladová plocha pro položení surovin, nádobí nebo vůbec čehokoliv jiného, co je k vaření potřeba,“ hodnotí původní dispozici architektka.

Stávající zařízení kuchyně bylo nepraktické, hned vedle sporáku byl dvojdřez a nebylo kam dávat hrnce a nádobí...
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Ovšem ani zmíněný dvojdřez nemá kolem sebe dostatek místa, které v domácnosti  běžně slouží k odložení nebo odkapání nádobí či při zpracování zeleniny, omývání surovin… Z celkového pohledu je také poměrně problematický uměle vytvořený předěl kuchyně od jídelní části, který je z jedné strany tvořen policemi, z druhé strany krátkou příčkou. Kuchyni toto řešení  zbytečně ubírá na vzdušnosti,“ dodává.

Jdeme na to, nejdříve bouráme police

Policová stěna zbytečně dělila prostor
Autor: Umíme udělat domov.cz
První, s čím naše architektka začalo, bylo právě bourání polic.Jejich odstraněním stávající došlo k otevření a propojení kuchyňského prostoru s jídelnou, kuchyně se tak opticky zvětšila a vzniklo příhodné místo pro barový pultík s židličkou. Příčka u lednice byla zkrácena.

Díky tomuto kroku se průchod do samotné kuchyně stal podstatně širším a místnost je v kompletu daleko světlejší. Nová kuchyně je koncipována do tvaru písmene L.

Problematický dvojdřez byl zbudován v místě stávajícího umyvadla a má z obou stran dost místa na odkládání; také varná deska zůstala v rámci kuchyně ve stejném rohu, ale je mírně odsunuta od zdi, aby bylo možno

Návrh nové kuchyně 1
Autor: Umíme udělat domov.cz
odkládat si věci po obou stranách varné desky. Kuchyně je jedním z míst, kde se každý volný či úložný prostor rozhodně cení.

TIP PRO ČTENÁŘE: Čím jednodušší má kuchyňská linka tvar, tím lépe vypadá a zpravidla bývá i funkčnější. Lednička byla ponechána v rohu místnosti pod oknem a byla k ní přidružena vestavná trouba, zbytek kuchyňské linky je nízký; stávající parapety byly odstraněny, pracovní deska plynule prochází až k okenním rámům.

Vybíráme kuchyňskou linku

Návrh nové kuchyně 2
Autor: Umíme udělat domov.cz
Kuchyňská linka byla zvolena v kombinaci bílého lesku a dřeva, obklad za kuchyňskou linkou je skleněný. Na podlahu byl použit vinyl, který má několik výhod – hodí se nejen do obytných místností, ale také do koupelen; je možné jej využít  i pro podlahy s elektrickým topením. Lepí se v dílcích, takže při drobném poškození jednoho z dílců není oprava problematická; odpadá zbytečný prořez v místnostech s atypickým půdorysem.

Návrh nové kuchyně 3
Autor: Umíme udělat domov.cz
Úchytky jsou ozdobou kuchyně a je třeba je volit citlivě. Dřevo na pracovní desce a podlaze potom kuchyni zateplí. Je dobré volit pokud možno co nejpodobnější dekory a odstíny všech dřevěných prvků v místnosti, a to z důvodu příjemného a designového ladění.

Také dekor dřeva umí vinyl pěkně imitovat, textura vinylu je plastická. Původní zařízení kuchyně se skládalo i z dobového sporáku na dřevo. Ten, jelikož už nebyl využíván, nahradila příjemná krbová kamna, která místnost prohřejí a vytvoří i příjemnou domácí atmosféru.
TIP PRO ČTENÁŘE: Není třeba mít celou linku ve vysokém lesku, stačí v něm ponechat pohledové části kuchyňské linky – tímto lze výrazně finančně ušetřit). Dvířka ve vysokém lesku i skleněná deska budou vypadat luxusně a zároveň budou pěkně odrážet světlo i do tmavších částí místnosti, které se tak pěkně prosvětlí; úchytky na nábytku jsou zapuštěné a při vaření nepřekáží.

Už zbývá jenom strop...

Návrh nové kuchyně 1
Autor: Umíme udělat domov.cz
V návrhu kuchyně se také počítá se sádrokartonovou částí stropu kopírující tvar kuchyňské linky, sádrokartonová konstrukce nám umožní zabudovat bodovky. Jeden zdroj světla je málo, proto je v kuchyni mimo centrálního lustru navrženo osvětlení i v podobě již zmiňovaných bodovek, další osvětlení je umístěno pod nástěnnou kuchyňskou skříňkou v podobě led diodového pásku, dalším zdrojem je potom digestoř.

Co se týká celkového designu, velkou výhodou této kuchyně je, že ji z velké části tvoří bílá (bílá barva neomrzí tak rychle a hlavně je nadčasová) a v budoucnu bude možné ji pomocí jednoduchých a poměrně  levných triků:

Tipy a triky, jak nemít kuchyni pořád stejnou

Materiálová varianta A: Kámen a dřevo jsou příjemné přírodní materiály a vždy budou spolu dobře fungovat
Autor: Umíme udělat domov.cz
A. Kámen a dřevo jsou příjemné přírodní materiály a vždy budou spolu dobře fungovat – tato kombinace se bude líbit konzervativním lidem. Kamenný světle šedý obklad působí ve spojitosti s dřevěnými skříňkami velmi elegantně.
Materiálová varianta B: Drobný formát v podobě skleněné mozaiky na obkladu kuchyni sluší
Autor: Umíme udělat domov.cz
B. Drobný formát v podobě skleněné mozaiky na obkladu kuchyni sluší, skleněná mozaika opět pěkně odráží světlo a dodává prostoru vzdušnost. Pracovní deska je dřevěná, skříňky se nesou v odstínu světlé kávy. Celá kuchyně je tak v příjemné kombinaci hnědých, béžových a bílých tónech.

Barevnost kuyně snadno změníte nalepovacími fóliemi - zelená varianta
Autor: Umíme udělat domov.cz
C. Zelená varianta
stačí pár jednoduchých triků a kuchyně může být zase na nějakou dobu trochu jiná; pomocí samolepící fólie přebarvíme kuchyň do kiwi zelené. TIP PRO ČTENÁŘE: zelená je relaxační příjemná barva, ale nemusí se hodit ke všem typům dřevin, proto je dobré si nejprve zkusit přiložit vzorky barev ke stávajícímu dřevu v kuchyni.
Samolepící fólii jsem v tomto návrhu konkrétně použila na sedátko židličky, na čela horních šuplíků kuchyňské linky i na vnitřní stranu lustru. Strop, sníženou příčku i stěnu za poličkou doporučuji vymalovat světle šedou barvou, aby se bílá barva mohla od té šedé více odrazit/odpíchnout, do finální podoby pak stačí vyměnit pár doplňků (hodiny, textilie, koupit si pár nových kousků nádobí atd.)
Růžová varianta
Autor: Umíme udělat domov.cz
D. Varianta růžová
Růžová kuchyně může být pěkná, opět stačí nakoupit barvy a vyměnit pár doplňků.

TIP PRO ČTENÁŘE: držte se ověřených kombinací - bílá, šedá plus jedna výraznější barva – to je sázka na jistotu.

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každých 14 dní jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!


 

Kdo navrhoval novou kuchyni pro čtenářku Blesk.cz?

Ing. architektka Zuzana Tůmová
Autor: Umíme udělat domov.cz
Ing. arch. Zuzana Tůmová
807952:gallery:true:trueSoustředí se na práci v oblasti architektury, průmyslového designu, výroby modelů nebo tvorby vizualizací – Schrapnel.cz. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ), kde poskytuje poradenství v rámci interiérového designu.

 

 

Fotogalerie
13 fotografií