„Co se týká prostoru, má tato koupelna velký potenciál. Majitelé do ní s přehledem zakomponovali sprchový kout, vanu, bidet a přitom zachovali bezproblémovou průchodnost. Pokud vás na této koupelně něco hned upoutá, pak to jsou zcela jistě zelené dlaždice, které majitelé v interiéru použili. Evokují ve mně minulý režim,“ hodnotí stávající stav Ing. arch. Tomáš Blahovec, který se mimo jiné podílí na projektu Umíme udělat domov.

Co je špatně na původní koupelně

Tento model obkladu je dnes už skutečným přežitkem
Autor: Umíme udělat domov.cz
„V současnosti je už tento model obkladu skutečným přežitkem a nevolil bych jej. Způsob, jakým byl vyřešen sprchový kout, už je dnes také poněkud pasé,“ hodnotí koupelnu architekt. Za nevhodné považuje i umístění boileru a zvláště pak vedení potrubí na povrchu.

Vytvořil proto dva návrhy, jak koupelnu změnit takřka k nepoznání. A to pro dvě věkově od sebe vzdálené skupiny, které mají v mnoha ohledech zcela odlišné požadavky a představy na její zařízení.

Bojler ani trubky topení na stěnách koupelně na kráse nepřidají
Autor: Umíme udělat domov.cz

1. Návrh koupelny pro rodinu s dětmi nebo mladý pár

Rozvržení nové koupelny je zcela jiné, než to původní
Autor: Umíme udělat domov.cz
V tomto návrhu jsme se rozhodli pro celkem razantní změnu, která tkví v přemístění dveří. Díky jejich posunutí téměř do středu místnosti jsme naprosto nenásilně a přirozeně rozdělili prostor koupelny na dvě části.
První z nich, vpravo od dveří, slouží pro ranní a jinou „rychlou hygienu“. Zcela záměrně jsme do koupelny umístili dvě umyvadla. Problém, kdy se můžete ráno u jednoho umyvadla setkat dva, je pryč.

„Toto řešení je v poslední době stále populárnější. Využívá se ho zejména tam, kde v domě není k dispozici druhá koupelna a většina členů rodiny vstává přibližně ve stejnou dobu,“ podotýká Blahovec.

V koupelně jsou v právé části dvě umyvadla pro tzv. rychlou hygienu
Autor: Umíme udělat domov.cz

Pojďme si dále představit námi uměle vytvořenou levou část místnosti. Zde máme tzv. koupací prostor. Prim v něm hraje samozřejmě vana, která je častým požadavkem ve vybavení koupelny mladých lidí. A to nejen z hlediska zajištění si pohodlného koupání, ale i kvůli dětem, které ji ocení spíše, než sprchový kout.

Okolo vany je dostatečný prostor, díky němuž do ní lze pohodlně vstoupit a pak zase vystoupit. Sprchový panel je navržen tak a v takové výšce, aby si bylo možné ve vaně stoupnou a využít ji i na způsob sprchy.

K ukrytí boileru a potrubí.jsme využili stejné řešení jako v případě následujícím, pouze barva použitého dřeva, ze kterého je skříň vyrobena, se změnila. Odstín ladí s povrchem dveřního křídla, žaluziemi a uzavřenými poličkami na protilehlé stěně.

Levou část místnosi tvoří koupací prostor.
Autor: Umíme udělat domov.cz
Použité barvy ať co se týká nábytku či obkladů mají svou logiku. Stejný typ obkladů je použit pro sprchový kout a stěnu za umyvadly. Na zbývající stěny navrhujeme obkladový materiál v jiném odstínu ale i velikosti. I zde jsme uplatnili pravidlo, že se z estetických důvodů nevyplácí obkládat místnost až po strop. Pás o šířce cca jednoho metru je omítnutý tentokráte v tónovaném jemném broskvovém odstínu.
Podlahu tvoří tmavě laděné dlaždice a protože se v koupelně počítalo s podlahovým vytápěním, nenavrhovali jsme ani žádné koberečky či rohože. Prostor, který jsme získali po odstraněné závěsného topení se skvěle hodí pro umístění dvou židlí a stolku. „Sloužit budou nejen jako odkladová plocha či prostor k líčení a jiným aktivitám, ale i jako příjemné posezení v situaci, kdy budete třeba hlídat ve vaně děti,“ dodává ke svému návrhu architekt Blahovec.

2. Návrh koupelny pro seniory

Zásadní změnou je i nové umístění umyvadla
Autor: Umíme udělat domov.cz
Při návrhu jakéhokoliv prostoru je jedním z nejdůležitějších, aspektů to, pro koho interiér připravujeme. A od toho se odvíjí styl, ve kterém se ponese, zvolený typ zařízení, barevnost, materiály. Pokud tedy navrhujeme zařízení koupelny pro seniory, musíme respektovat jisté zásady:

„Tou nejzákladnější bývá požadavek na bezpečnost a praktičnost. Často se proto setkávám s podmínkou, zakomponovat do koupelny namísto vany sprchový kout. Ne každý je totiž v pokročilejším věku schopen se do vany a z vany zase dostat,“ vysvětluje.

Protože je sprchový kout umístěn v rohu, je ze dvou stran tvořen zděnou příčkou, zbývající plochy představuje příčka celoskleněná. K vstupu a výstupu slouží celoskleněné dveře umístěné v přední části koutu, které se otevírají do strany.

Byla navržena i úzká podlouhlá komoda se zavěšením na zeď.
Autor: Umíme udělat domov.cz

Další zásadní změnou je oproti původnímu stavu lokalizace umyvadla. „Obecně platí pravidlo, že po vstupu do místnosti by se před vámi měla koupelna tzv. otevřít, měli byste dobře vidět na veškeré zařízení, rychle se zorientovat. A tato zásada v naší reálné koupelně splněna není,“ zdůvodňuje designér své rozhodnutí.
A protože míst na uschování ručníků a ostatních nezbytností není nikdy dost, byla do koupelny navržena i úzká podlouhlá komoda se zavěšením na zeď.  Abychom ji mohli do interiéru zakomponovat, bylo třeba si pohrát s topením. Z obvodové zdi, kde jej majitelé nechali zabudovat, jsme je sundali a zvolili raději variantu podlahového vytápění. Pod okny nám tak naskočil volný prostor a my jej tak mohli využít.

Starší lidé preferují místo vany sprchový kout
Autor: Umíme udělat domov.cz

Opravdu podstatné změně se týká problému nevzhledného boileru a potrubí. Tyto vetřelce jsme doslova schovali! Před očima je skryla vestavěná skříň, pokračující v uzavřenou polici a postranní pojezdovou zásuvku, které přesně kopírují rozměry pračky. Vše působí ladně, nenásilně, a jestliže skříň sami neotevřete, těžko vás napadne, co se za ní nalézá.
A jak se úpravy dotkly oken? Prostor mezi nimi, přepážku o cca 15 centimetrech, jsme vyzdili a místo záclon zavěsili dřevěné rolety. Textilie totiž ve vlhkém prostředí trpí a i z hygienického hlediska je lepší se jim vyhnout.
Koupelnu, která by měla sloužit seniorům, jsme vybavili také křeslem a stolečkem. Tyto prvky jim usnadní oblékání a jiné aktivity, které se v koupelně běžně odehrávají. Samozřejmě mohou sloužit i jako odkládací prostor.

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každých 14 dní jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

Kdo se pustil do přestavby "socialistické" koupelny?

Ing. arch. Tomáš Blahovec
Autor: Umíme udělat domov.cz
Ing. arch. Tomáš Blahovec
Tomáš Blahovec se věnujeme designu interiérů i 807952:gallery:true:trueprojekční a architektonické činnosti. Je majitelem vlastního ateliéru a jako odborník se podílí také na projektu a internetové poradně Umíme udělat domov