Petra Harapková je rozvedená, v bytě bydlí se dvěma dcerami (23 a 18 let). Má celkem jasnou představu, jak by mělo po rekonstrukci všechno vypadat.. Kromě vlastních návrhů na změny dispozice bytu (chce také zvětšit koupelnu) by uvítala, aby jí náš tým poradil s vybavením obýváku.

Původní stav bytu, který chce čtenářka celý zrekonstruovat
Autor: Umíme udělat domov.cz
Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří se podílejí mj. na projektu Umíme udělat domov, se tedy pustili do práce. Ve dvou variantách navrhli, jak by mohla přestavba bytu vypadat a připravili také vizualizaci obývacího pokoje, spojeného s kuchyní.

Skleněná příčka prosvětlí zádveří

Jeden ze dvou návrhů, jak by šel byt přestavět
Autor: Umíme udělat domov.cz
V proměně byly respektovány požadavky majitelky, a tak mezi obývacím pokojem, který designéři navrhovali, a zádveřím vznikla celoskleněná příčka s dveřmi pro vzdušné oddělení obou prostorů. Její výhoda je také to, že propustí světlo z obývací části do zádveří. Vzor na skleněné příčce, který je vidět na vizualizacích může být buď vypískovaný, nebo z fólie.

Dominantou obýváku i kuchyně je barový stůl, ve kterém je i varná deska, aby se čtenářka při přípravě jídel mohla dívat třeba na televizi
Autor: Umíme udělat domov.cz
Co se týče kuchyně, její součástí je barový pult se sporákem a nad ním zavěšenou digestoří. „Tento prvek by měl mít úlohu dominanty společenského prostoru, kdy bude vaření propojeno s obývacím pokojem a bude tady možné komunikovat s lidmi na sedačce nebo jen sledovat TV od sporáku,“ upřesňuje architekt Vladimír Gašpárek.

Možnost vybourání otvorů musí však až na místě posoudit statik. V kuchyni dále vznikla velká pracovní plocha na přípravu pokrmů a dostatečné množství úložných prostor. S troubou a mikrovlnnou troubou v jednom svislém „boxu“ kuchyňské linky sousedí spíž.

„Za kuchyňskou linkou jsme místo obkladu navrhli mléčné sklo, které se snadněji udržuje,“ doplňuje Vladimír Gašpárek. Navazující obývací pokoj je laděn na základě přání majitelky, tedy v bílé barvě v kombinaci se zemitými odstíny.

Neboje se fialové, dá interiéru jiskru

Nebojte se fialové, interiér oživí a prozáří
Autor: Umíme udělat domov.cz
Pro zvýraznění dominantního prvku, tedy barového pultu, který dodá interiéru jiskru, byla zvolena fialová a není třeba se takové kombinace obávat.  Na jedné ze stěn obývacího pokoje jsou okolo televize umístěné poličky a skříňky, které je možné využít jako např. ukládací prostory pro knížky, CD, DVD atd. Sedací souprava v bílé barvě, jak si majitelka přála, stojí naproti televizi tak, aby mezi ní a barovým pultem zůstal dostatečný průchod do kuchyně.

Zvětšili jsme i koupelnu a WC

Pokud se fialová nelíbí, navrhují architekti další barevnou variantu
Autor: Umíme udělat domov.cz
V navrženém půdoryse je také znát zvětšení koupelny a wc. V místnosti s wc je umístěno malé umyvadlo. Do koupelny lze umístit úložné prostory i pod desku s umyvadlem, například skříňku či zásuvky. Za dveřmi je místo pro schování uklízecího náčiní. Vzhledem k požadavkům vznikly dvě varianty návrhu koupelny, a to s vanou a se sprchovým koutem. Pračka najde své místo pod deskou s umyvadlem, "schovat" za dvířka

Za vstupními dveřmi je prostor pro botník, přičemž vedle vstupních dveří se nachází šatna. V ložnici je možné umístit naproti posteli televizi, vedle okna může stát toaletní stolek.

Co dát na podlahy? Dlažbu a laminát

Vizualizace možné podoby obýváku vychází z požadavku čtenářky, která má ráda světlé barvy
Autor: Umíme udělat domov.cz
Při návrhu pokoje pro mladé slečny se myslelo nejvíce na jejich potřeby, a tak zde dva velké pracovní stoly pod okny například ke studiu. Televize je umístěná naproti postelí k odpočinku a velká vestavěná šatní skříň se vešla za dveře do pokoje.

„Doporučujeme do vstupních prostor, do chodby, šatny, koupelny a wc položit dlažbu. Z praktickým důvodů je možné ji položit i do kuchyně. V ostatních místnostech bude vyhovovat určitě laminátová podlaha,“ dodává Ing. arch. Vladimír Gašpárek.

Kdo připravil návrhy a vizualizace rekonstrukce bytu?

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. Ing. arch. Vladimír Gašpárek a Ing. arch. Jana Holubová. 807952:gallery:true:trueStudio archiCENTRUM spolupracuje s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

Fotogalerie
8 fotografií