Zadání paní Ireny opravdu není jednoduché: „Mělo by se tam vejít vše potřebné, tedy lednice s mrazákem, malá myčka, dřez, vaření na plyn s digestoří, elektrická trouba, mikrovlnka, spíž, pracovní plocha a co nejvíce úložných prostorů na všechny druhy nádobí, elektropřístroje, ale i odpadový koš,“ vypočítává chalupářka.
„Barvy upřednostňuji přírodní, nejlépe světlé dřevo. Bydlím sama v malé chaloupce, občas uvařím pro sebe nebo pro návštěvníky. Moje minikuchyň je rébus, k jehož řešení bych uvítala vaši pomoc,“ dodává.

Kuchyň bude potřebovat radikální proměnu!

Původní stav kuchyně je zcela nevyhovující, čeká nás hodně práce...
Autor: Umíme udělat domov.cz
Kuchyň paní Ireny je hodně roztříštěná a v současnosti špatně využitelná. Chybí zde především pracovní plocha, úložné prostory, odkládací prostory, nevhodné je i umístění dřezu a varné zóny.
„Je zde vidět, že kuchyň má již hodně za sebou a je potřeba radikální změny. Celkově je prostor hodně malý a tomu i odpovídá stav, kdy zde ani dveře, protože by bránily varné zóně,“ konstatuje bytová architektka, která se mimo jiné podílí na internetovém projektu Umíme udělat domov.

Začít musíme úložnými prostory

„Protože je vstupní otvor naddimenzovaný, odstraňuji dveřní obložky a navrhuji dozdění prostor z levé strany tak, aby bylo možné po celé této stěně umístit úložné prostory (spížní skříň), ledničku, elektrickou troubu a mikrovlnku,“ začíná s přestavbou kuchyně Zuzana Matelová.
Po pravé straně následně umísťuje linku s prostorem pro dřez, vedle kterého

Takto by mohla vypadat nová kuchyně. Vejde se do ní opravdu všechno
Autor: Umíme udělat domov.cz
je prostor pro malou vestavěnou myčku varnou plynovou deskou s výsuvnou digestoří a úložnými prostory.
Pod dřezem vzniká prostor pro umístění odpadkového koše na tříděný odpad. V plném vestavném bloku je prostor pro umístění dalšího příručního mobilního stolku na kolečkách se stoličkou.
„Protože je celková výška místnosti poměrně malá a paní Irena si přeje hodně úložného prostoru, doporučoji na obou stranách skříně až do stropu. Pro odlehčení prostoru je možné volit horní skříňky nad pracovní deskou nižší,“  navrhuje designérka.

Čtenářka má z čeho vybírat. Jako variantu byste jí doporučili?

Pro optické uzavření místnosti navrhla architektka posuvné panely, které lze schovat za blok skříní. Je zde ale také možné volit pevný posuvný panel z dekoru kuchyňské linky.

Po celé protější stěně budou úložné prostory (spížní skříň), ledničku, elektrickou troubu a mikrovlnku
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Paní Irena si přála kuchyňskou linku ve světlém dřevu, navrhla jsem ji tedy v první variantě ve světlém cocobolu, s béžovou pracovní deskou a jemným zelenkavým odstínem výmalby místo obkladu, který je schován za sklem. Za varnou zónou je umístěn plech, který lépe odolává vysokým teplotám. Prostor lze jednoduše oživit (obměnit) změnou výmalby, římské rolety a posuvného panelu.
U druhé varianty jsou použita bílá lesklá dvířka, která prostor opticky více zvětšují a pracovní deska je spolu se zádovou deskou použita v dekoru cocobola světlého. V této variantě jsou využity menší úložné prostory nad pracovní deskou. Pro srovnání je vytvořeno více barevných variant. Jakou byste jí doporučili vy, můžete paní Ireně vzkázat v diskuzi pod článkem.

Šanci na proměnu má i váš byt!

Kombinace dřeva s růžovou barvou kuchyň oživí
Autor: Umíme udělat domov.cz
Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) a rozměry místnosti s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každý týden jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!


Kdo dnes řešil rébus čtenářky Blesk.cz?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné 807952:gallery:true:trueporadenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se mimo jiné projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích věnovaných designu.

Fotogalerie
11 fotografií