„Jsme novomanželé ve věku 30 let, kterým se v březnu narodí potomek. Chtěli bychom vás požádat o pomoc s návrhem bydlení v našem malém bytě 1+kk, aby splňoval všechny podmínky pro spokojený život jak novorozence, tak i jeho rodičů,“ píší Zámečníkovi. Na první pohled je to neřešitelný rébus. Jenže naši bytoví designéři jsou zdá se kouzelníci. Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová výzvu přijali a novomanželé budou jejich řešením určitě překvapení…

Miniaturní prostor vyžaduje jednoduchý nábytek

Novomaželé přespávali na rozkládací sedačce, náš tým se ale rozhodl v mini bytě vytvořit i ložnici
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Byt mladých manželů není, co se týká volného prostoru, nijak komfortní. Potřeba správného umístění nábytku a maximálního využití prostoru se stane s novým přírůstkem do rodiny doslova nutností,“ konstatuje tým architektů, kteří se mimo jiné podílejí i na nekomerčním internetovém projektu „Umíme udělat domov“.

Do malého prostoru proto doporučují jednoduché konstrukce nábytku bez zbytečných dekorací. „A dávat pozor na ladění barev, které není v tomto případě stoprocentní,“ doporučují.
Prvním krokem v  proměně malého bytu 1+kk bylo nové rozvržení prostoru. Požadavkem majitelů bylo, abychom vytvořili koncept bytu, který bude

Z malého 1+kk se stal rázem 2+1
Autor: Umíme udělat domov.cz
splňovat nároky na spokojené bydlení pro ně i jejich malé děťátko. A protože pohoda je spojena zejména s dobrým spánkem, začali jsme naši proměnu začleněním kvalitního místa pro odpočinek. Nezapomněli jsme ovšem zachovat ani prostor pro relaxaci a zábavu či setkávání s přáteli…

Do 1+kk jsme zcela nekompromisně navrhli i ložnici…

Jakmile do mladé rodiny přibudou děti, stává se požadavek na kvalitní spánek zásadním. V původním řešení měli manželé na spaní vyhrazené místo

Vedle postelí se vejde dětská postýlka, zbylo místo i na malou sedačku pro posezení s přáteli
Autor: Umíme udělat domov.cz
nalevo od vstupu. K odpočinku využívali nikoliv klasickou postel, ale rozkládací pohovkou, které za dne plnila funkci sedací soupravy.

V novém konceptu jsme navrhli bytelnou manželskou postel a vedle ní samozřejmě malou postýlku pro děťátko – pojízdnou a s možností zvýšení dna postýlky tak, aby matrace byla ve stejné úrovni jako matrace dvojlůžka. Protože důraz na funkčnost nábytku je maximální, manželská postel disponuje úložnými prostory pod matracemi, které mohou sloužit k ukládání pokrývek nebo v podstatě čehokoliv jiného. Systém skříněk jsme pohodlně umístili za postel i na stěny. A to tak, aby prostor i přesto působil velmi vzdušným dojmem.

…a našli jsme místo i pro obývák!

Našel se prostor i pro obývák a plnohodnotnou kuchyni s barovým pultem
Autor: Umíme udělat domov.cz
Pokud to prostor alespoň trochu umožňuje, určitě je dobré zachovat místo, kde můžeme konverzovat s přáteli a návštěvami, kam se uchýlit s knihou nebo časopisem nebo odkud sledovat televizi. Obývací pokoj se podařilo umístit také do našeho bytu 1+kk.

Televizi jsme ponechali v rohu místnosti, pouze jsme ji natočili souběžně s místností a postavili na malou komodu v bílém odstínu, která neruší a velmi dobře ladí s okolním nábytkem.

Tip architektů: Abychom ušetřili prostor, navrhujeme pořídit plochý tip televize… K posezení slouží v tomto minimalistickém obývacím pokoji jednak poměrně komfortní dvousedačka, tak i taburet – ten lze využít i jako odkládací místo. Chybět nemůže ani jednoduchý čtvercový konferenční stolek.

Kuchyně 2 v 1

A protože změna je život, proměny se dočkala i kuchyně. V prostoru před linkou přibyl barový pult, který nahradil současný jídelní stůl. Došlo tak k optickému rozdělení kuchyně a obývacího pokoje s ložnicí. Barový pult zde

Světlý a jednoduchý nábytek malý byt opticky zvětší
Autor: Umíme udělat domov.cz
plní funkci nejen jídelního stolu a prostoru pro posezení se sklenkou vína, slouží také jako další úložný prostor. Čelo tohoto nového kusu nábytku barevně i tvarově koresponduje se stávající kuchyňskou linkou. Díky šikovně umístěné a nasměrované televizi lze i odtud sledovat pohodlně televizi.

Tipy architektů

Také vás trápí malý prostor? Zkuste na něj vyzrát s našimi postřehy:

  • Šetřete s dekorací a nevybírejte si nábytek složitých tvarů
  • Volte světlé odstíny barev, které prostor opticky zvětší
  • Je důležité dávat pozor na odstíny dřevěného nábytku, aby se vše dohromady nebilo (pozor tedy např. na materiál dveří, kuchyně podlahy stěn – měl by ladit)
  • Dojem vzdušnosti podpořte např. prosklenými  dveřmi – my jsme použili model KUBIKA se skrytými závěsy

Kdo dokázal vměstnat do garsonky ložnici i obývák?

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. ing. arch. Vladimír Gašpárek a ing. arch. Jana Holubová, kteří mimo jiné spolupracují s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

807952:gallery:true:trueChcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) a její rozměry s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každý týden jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

Fotogalerie
10 fotografií