„Chtěla bych vás požádat o pomoc s návrhem přestavby ložnice, kterou používáme k odpočinku a relaxaci nejen my s manželem, ale i naše 20letá dcera,“  píše paní Lenka. „Prostor bychom rádi rozdělili na dvě části – pro dceru a pro nás. Dceřina zóna by měla navíc obsahovat také pracovní koutek,“ popisuje svou představu nového řešení.

Ložnice je malá pro dva, natož pro tři. Co s tím?

Původní řešení ložnice je z hlediska soukromí manželů a dcery zcela nevhodné
Autor: Umíme udělat domov.cz
Ložnice o velikosti necelých šestnáct metrů čtverečních je na volný prostor poměrně skoupá pro dvě osoby - natož pak pro manžele s dcerou. „Kromě malého prostoru je dalším velmi omezujícím faktorem také soukromí, které se v této otevřené (ničím nepředělené) místnosti velmi těžko udržuje,“ hodnotí původní stav architektka Zuzana Matelová, která se mj. podílí i na projektu Umíme udělat domov.

Ložnice navíc slouží také jako pracovna a najdeme zde i šatní skříně a další úložné prostory. Rozhodně se dá říci, že na tak malý prostor jsou kladeny poměrně velké nároky. V novém konceptu bude proto nábytek a všechno další vybavení rozhodně voleno s ohledem na maximální úsporu místa…

Proměna podle naší architektky

Architektka se rozhodla prostor pro rodiče a pro dceru oddělit vysokou knihovnou s uložnými prostory
Autor: Umíme udělat domov.cz
Celý prostor je v novém konceptu rozdělen na dvě části, chcete-li zóny. Jedna je určena pro rodiče, druhá pro jejich dceru s tím, že právě v jejím prostoru bude zakomponován pracovní stůl. Obě ložnice jsou od sebe odděleny oboustrannou knihovnou, která je velmi variabilní - není totiž ke stěně nebo ke stropu přidělána napevno. Pokud se tedy dcera jednou odstěhuje, mohou rodiče dát pryč její postel a knihovnu zkrátka jen posunout ke zdi. Rázem vznikne ložnice pro dva, a to bez bourání jakýchkoliv příček nebo jiných předělovacích stěn. Knihovna je přístupná z obou stran a je rozdělena na plné a otevřené police. Ve spodní části jsou umístěny částečné výklopy pro ukládání lůžkovin.

Hned za dveřmi je umístěna manželská postel, z důvodu malého prostoru je bohužel z obou stran ohraničená - z jedné strany zdí a z druhé knihovnou. Je to ovšem jediný způsob, jak vyhovět všem požadavkům na ložnici. Navazující část blíže k oknu je určena pro dceru. Nachází se zde koutek pro pohodlné spaní a také pracovní koutek, který využije nejen dcera, například ke studijním účelům, ale i rodiče. V konceptu je navržen velmi zajímavý skládací stůl, jeho menší kratší část je určena především pro práci na počítači, druhá část po rozložení bude vhodná k psaní, kreslení a podobně.

Prostor se dá prosvětlit například zrcadly
Autor: Umíme udělat domov.cz

Díky umístění stolu s počítačem u okna bude na veškerou práci i čtení dobře vidět. Vstup do ložnice se nachází na protilehlé straně, je zde zajištěn i maximální možný klid na soustředění a vykonávání všech jmenovaných aktivit.

Samozřejmě bylo myšleno na úložné prostory… Pro uložení věcí je zde dostatek místa ve vestavěných skříních. Pro dokládání každodenních svršků či županů jsou připraveny za dveřmi nadmíru praktické věšáky. Za skříní nad pracovním stolem je pak vytvořena soustava výklopných skříněk pro ukládání věcí spojených se studiem a počítačem - tiskárna, CD, DVD apod.

TIP ARCHITEKTY: Jak malý prostor opticky zvětšit?

Nad postelemi jsou umístěna kulatá zrcadla, která prostor oživují a zároveň opticky zvětšují. Obměnou by mohlo být vyměnění zrcadel za obrazy, či fotografie. Toto řešení bude také nadmíru designové.

...po vytažení další části lze na pracovním stole psát i malovat.
Autor: Umíme udělat domov.cz

A co barvy? Stávající podlaha s výrazným dekorem dřeva byla ponechána i nově navrženém prostoru. Nábytek a všechny další plochy byly voleny v materiálu lesklé lamino. Jedná se o velmi atraktivní povrchovou úpravu, bílá lesklá barva navíc prostor opticky zvětší a odlehčí. Protože se jedná o prostor pro relaxaci a práci, je zde použita uklidňující zelenkavá až khaki výmalba, kterou mohou oživit červené, lila, jasně zelené či žluté doplňky (přehozy postelí, polštářky) atd.

Kdo dnes připravil proměnu ložice paní Lenky?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se mimo jiné projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzíchvěnovaných designu.807952:gallery:true:true

Chcete modernizovat i vy svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) a její rozměry s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každý týden jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

Fotogalerie
7 fotografií