Zařizovat prakticky prázdnou místnost je pro každého designéra ideální. Jenže v tomto případě jde o pokojík o rozměrech pouhých 13,1 m2, což omezuje možnosti volby. Na druhou stranu se bytovým policistům Vladimíru Gašpárkovi a Janě Holubové (spolupracují mj. s internetovým projektem Umíme udělat domov) nabídl prostor pro netradiční řešení. Majitelé chtějí totiž zařízení nechat vyrobit truhlářem přímo na míru, tak jak to udělali i v dalších pokojích bytu.

Jak to vidí architekt

Oranžová postel se do dětského pokoje nehodí, tato barva příliš "křičí"
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Pokoj je v současné době nevhodně zařízený, je to zatím spíše jen noclehárna pro přespávání dítěte. Holčička tady nemá žádný hrací kout ani úložné prostory na oblečení, hračky a podobně,“ hodnotí dosavadní vzhled dětského pokoje Ing. arch. Vladimír Gašpárek. „Rodiče také zvolili nevhodnou barvu i u toho mála, co v pokojíku je, tedy postele. Oranžová je příliš agresivní a do dětského pokoje se vůbec nehodí. Barvy by měly být sice pestré, ale jejich kombinace by neměla křičet, naopak uklidňovat, měly by spolu ladit,“ vysvětluje architekt.

Pokoj pro malou i velkou slečnu

Tým architektů navrhl pokoj tak, aby ho mohla dcerka využívat nejen jako malé dítě, ale také jako dosívající slečna. Tomu odpovídají i zvolené barvy. Pestrobarevné jsou například koberce, svítidla, hodiny nebo povlečení, tedy věci lehce nahraditelné. Jak dále architekt Gašpárek dodává: „Pokoj má jen  13,1 m2, bylo zde proto potřeba dobře rozmístit jednotlivé zóny jak pro spaní, tak hrací kout nebo pracovní koutek.“

Barvy by měly uklidňovat a ladit,“ vysvětluje architekt.
Autor: Umíme udělat domov.cz

 S malým prostorem si architekti poradili také tak, že do něj umístili vysoké šatní skříně s třemi posuvnými dveřmi, která poskytují dostatek úložných prostor. Dvoje dveře jsou navíc se zrcadlem, které také prostor opticky zvětšuje. Na přání majitelů byla do pokoje navržena postel o šířce 1,2 m a délce 2 m. I do ní byly zabudovány úložné prostory.

Nejdříve hrací kout, pak houpačka

Až holčička povyroste, nahradí hrací koutek prostor pro houpačku
Autor: Umíme udělat domov.cz
Rodiče si také do pokoje své dcery přáli zavěšené houpací křeslo. „To jsme umístili nad hrací koutek – když bude holčička malá, bude prostor s hracím koutkem bez houpačky, jakmile dcera povyroste a kout nebude potřebovat, bude v těchto místech houpačka, která poslouží k odpočinku například při čtení – v dosahu houpačky jsme umístili houpačky s knížkami,“ dodává k zařízení dětského pokoje Vladimír Gašpárek.

Při zařizování nového interiéru byly použity dveře od firmy Sapeli, model Elegant 10, v dýze polenská švestka. V případě stínění oken se majitelé bytu mohou rozhodnout mezi dvěma návrhy - žlutými roletami, nebo závěsy téže barvy.  

Tým bytové policie, který dnes navrhoval pokojík:

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Dnes nasadil Blesk.c do akce designérský tým archiCENTRUM s r.o. ve složení  ing. arch. Vladimír Gašpárek a ing. arch. Jana Holubová. 807952:gallery:true:trueTi mimo jiné také spolupracují s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

Fotogalerie
9 fotografií