Takový byt s celkovou plochou 37 m2 si před časem koupil i čtenář Blesk.cz Miroslav Crhák. Zrekonstruoval sprchový kout a WC, které jsou nyní zděné, ale jak píše ve své prosbě o pomoc, „vystřílel už všechny náboje“.

Našim designérům podrobně napsal své požadavky. Ví, že prostoru je málo a představ hodně, v každém případě však říká: „Chci konečně bydlet jako člověk, mít šanci pozvat návštěvu a časem bydlet i ve dvou.“ Splní mu náš tým bytových architektů jeho sen?

Bytová policie: Ta dispozice je úplně nevhodná!

Ten, kdo navrhoval tenhle kuchyňský kout, nemyslel na lidi
Autor: Umíme udělat domov.cz

Když se architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová podívali na plánek bytu, nestačili se divit. „Má naprosto nevhodně navrženou dispozici,“ říkají. Kuchyňský kout je příliš úzký, naopak koupelna je v poměru k bytu zbytečně předimenzovaná. Jenže s panely se hýbat nedá, náš tým tedy musí vyřešit, jak škody, napáchané projektanty, alespoň minimalizovat.

Ta sedačka  musí pryč!

Původní rozkládací sedačka je pro tak malý byt příliš masivní
Autor: umimeudelatdomov.cz
Pokud chce pan Crhák pohodlně bydlet, musí se určitě rozloučit se svou příliš velkou rozkládací sedačkou, na které i spí. Designéři ji mění za menší, ale s úložným prostorem, který  může sloužit i jako noční stolek.

„Za sedačku už nedoporučujeme žádné skříně či police, malý prostor se nesmí přeplnit, musí působit vzdušně, což by přemíra nábytku nezajistila,“ doporučuje naše bytová policie. Nad gauč si může majitel pověsit snad jen fotografie ze svých cest. Suvenýry, které chce vystavit, může dát na police nad televizí nebo u vstupních dveří.

Kuchyň úplně jinak

V kuchyňce bude mnohem více úložného prostoru
Autor: Umíme udělat domov.cz

Původní kuchyň je neuspořádaná, designéři ji museli celou přestavět. Nově bude mít tvar L. Protože pan Miroslav rád vaří, má teď i dostatek úložných prostor.  Sloup stupačky stejně jako lednice se ukryje do kuchyňské linky s javorovým dekorem.

Kvůli úspoře místa bude muset stačit dvouplotýnkový vařič. Majitel dosud neměl kde stolovat, součástí kuchyně je tedy i malý bar se sedačkami. Celý prostor pak sjednocuje „had“ v podobě tmavě šedého podhledu se zabudovanými svítidly a závěsy.

Za pohovkou by měla být stěna bez skříněk, aby se prostor opticky zvětšil
Autor: Umíme udělat domov.cz

Rady na závěr

Byt je až příliš slunný, architekti proto doporučují namontovat exteriérové žaluzie, vnitřní stínění mohou zajstit závěsy a žaluzie. „Kdyby pan Crhák netrval na zachování roldor skříně, mohlo se k interiéru přistupovat zase o trochu jinak a úložné prostory se mohly vyřešit lépe,“ podotýká naše bytová policie.

Kdo předělával špatně navržený byt?

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenáři připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM - 807952:gallery:true:trueing. arch. Vladimír Gašpárek a ing. arch. Jana Holubová, kteří spolupracují s nekomerčním projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).


Fotogalerie
8 fotografií