„Již delší dobu se snažím upravit a lépe využít prostor místnosti, ale nevím si rady, jakým způsobem by to bylo nejvhodnější. Ve volném poli působnosti mě omezují troje dveře, přičemž dvoje z nich musí být naproti sobě, dále nemohu změnit 195 cm široké okno,“ píše čtenářka.

Jak to vidí bytová policie: Hned tři hrubé chyby!

Skříňky brání volnému průchodu pokojem
Autor: Umíme udělat domov.cz
Když se náš tým bytových architektů Vladimír Gašpárek Jana Holubová (spolupracují také s projektem Umíme udělat domov.cz) podívali na fotky ložnice, vyděsili se. Našli v ní hned tři hrubé chyby!

1) Troje dveře do jedné místnosti postrádají sebemenší význam.

2) Umístění otopného tělesa před dveře je nepochopitelné, dveře tak ztrácí svůj účel.  Je to špatně i z hlediska cirkulace vzduch.

3) Skříňka s poličkami, která je hned pod oknem, brání v průchodu místností a tím vytváří prostorovou bariéru. Protože jsou v tak malé místnosti využívány dvoje dveře, průchod mezi nimi nesmí být ničím rušen.

Všechno se dá napravit, majitelka se bude divit

Ložnice je velmi malá, má cca 8 m2. Na přání majitelky jsme edy umístili do pokoje jen jednolůžkovou postel s úložným prostorem, vedle které je místo pro malý noční stolek. Dveře byly navrženy značky Sapeli, model Akord 10, s povrchovou úpravou „polenská švestka“. Stejný materiál byl pak také použit u nábytku. Ocelové zárubně jsme nahradili dřevěnými obložkovými.

Nevzhledné dveře jsme nahradili modelem od Sapeli, kovové zárubně dostaly dřevěné obložky
Autor: Umíme udělat domov.cz
Zcela zbytečné třetí dveře jsme ukryli s pomocí sádrokartonového systému. V místnosti tedy zůstaly dvoje dveře naproti sobě, u dveří u nové postele ale bylo nutné otočit jejich otevírání. Původní podlaha byla nahrazena novou v materiálu světlého buku.

Našlo se i místo na pracovní kout i rotoped

 Majitelka si také přála vytvořit pracovní prostor. Navrhli jsme tedy stůl umístněný nad radiátorem, proto bylo nutné do něj zabudovat větrací mřížku,

Zbytečné dveře jsme"Zazdili" sádrokartonovým systémem, ukryt je i radiátor
Autor: Umíme udělat domov.cz

aby z ní mohlo sálat teplo a nedrželo se pod stolem. Nad pracovním stolem je polička se skříňkou, která byla protažena až nad postel. 

Do ložnice jsme umístili jednu šatní skříň 1 metr dlouhou o šířce 45 cm, vysokou až ke stropu. Jako dveře skříně byly zvolena zrcadla pro optické zvětšení prostoru v místnosti. Vedle skříně tak vzniklo místo pro postavení požadovaného rotopedu.

A ještě barevné kombinace...

Majitelka bohužel neurčila barvy, které by ráda v ložnici zvolila. Protože

Tapety na stěncáh ladí svým vlnkovým vzorem se závěsy
Autor: Umíme udělat domov.cz
neuvedla ani svůj věk, navrhli jsme univerzální kombinaci teplých zemitých barev. Záclona byla vybrána béžová s liniovým vzorem, stejný vzor byl pak použit i na tapetách. Podélný liniový vzor pokoj také opticky rozšířil.

Pro osvětlení jsme použili jedno stropní svítidlo a lampy na nočním stolku. V případě zájmu mohou být další světla zapuštěna i do desky nad pracovním stolem.

 Kdo dnes připravil proměnu ložnice?

Architekti Vladimír Gašpárek a Jana Holubová, kteří čtenářce připravili vizualizaci rekonstrukce bytu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Proměnu připravil designérský tým archiCENTRUM s r.o. Ing. arch. Vladimír Gašpárek a Ing. arch. Jana Holubová, 807952:gallery:true:truekteří také spolupracují s nekomernčním intrenetovým projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ).

 

Fotogalerie
8 fotografií