„Jsme zastánci modernějšího stylu bez zbytečných ozdob. Barvy upřednostňujeme teplé, ale nebojíme se změn, které by vedly k oživení prostoru,“ píše paní Čechalová. Chce ale zachovat kuchyň jak pro vaření, tak stolování s tím, že tu také tráví hodně volného času.

Jak to vidí designérka: Je tu málo pracovního prostoru!

V kuchyni zavazí komín i dvoje dveře. Co s tím?
Autor: Umíme udělat domov.cz
Designérka Dita Zikmundová, která se dnes ujala role bytové policistky, není se současným uspořádáním kuchyně vůbec spokojená. „Je tu velmi málo pracovního prostoru, který je nutný pro pohodlnou přípravu pokrmů,“ konstatuje. Stejně tak jí vadí zastaralé obklady, příliš výrazné barvy na stěnách a nelíbí se jí ani nevyužitý stolek vedle ledničky, který je zabírá místo…

Pomohly by zasouvací dveře

Odkládací stolek zbytečně zabírá místo
Autor: Umíme udělat domov.cz
Kuchyň je tak těsná, že se v ní nedá pohodlně vařit a zároveň využívat pro volný čas. Při rekonstrukci by se měli Čechalovi v první řadě více zaměřit nad výběrem těch správných dveří,“ upozorňuje naše bytová policistka.

„Za předpokladu, že je to technicky možné, bych doporučila přednostně využít zasouvacích dveří do stavebního pouzdra. Tyto dveře totiž nezaberou žádné místo při otevírání a majitelům se tak zvětší prostor v kuchyni. Ale pro jejich použití je nutná hrubá stavební úprava, protože stavební pouzdro nahrazuje kus zdi. Ale i tak by v tomto prostoru stála tato stavební úprava za to,“ doporučuje jako první krok při rekonstrukci designérka, podílející se mimo jiné na projektu Umíme udělat domov.

Využít je třeba každý centimetr!

Tato varianta navíc nabízí i optické rozdělení jídelního koutu od vlastní kuchyně.
Autor: Umíme udělat domov.cz
Následně by designérka lépe využila nejen prostor okolo komínu, ale i prostoru po levé straně dveří. Tady je nyní umístěna pouze lednička a malý, velice špatně využitý stolek, který slouží k odkládání přebytečných věcí.

Zde se otevírá veliký prostor pro kuchyňské skříňky, nebo vestavěná lednička či trouba s mikrovlnkou, popřípadě dokonce celá mycí sestava s vrchními skříňkami, která výrazně rozšíří pracovní prostor v kuchyni.

1. varianta řešení:

První možností je světlejší kuchyňská linka smetanového laku s oranžovou malbou nad skříňkami. Umístění varné desky a digestoře je po pravé straně kuchyně, dřez je pak naproti dveřím. Vedle dveří je možné umístit samostatnou ledničku. U kuchyňského stolu bude příborník na nádobí. Tato varianta navíc nabízí i optické rozdělení jídelního koutu od vlastní kuchyně.

První varianta nabízí umístění varné desky a digestoře je po pravé straně kuchyně, dřez je pak naproti dveřím.
Autor: Umíme udělat domov.cz

2. a 3. varianta:

Dřezové centrum je přesunuto nejblíže oknu.
Autor: Umíme udělat domov.cz
„V obou těchto variantách jsem využila tmavší dřevodekor - wenge na kuchyňské lince, ale u každého z nich je využit rozdílný odstín podlahy.“ Záleží na majiteli, zda pocitově potřebuje tmavší „zemitější“ podlahu, anebo světlejší odlehčenější, která se jakoby „vznáší“. Ani v malých prostorech se nemusíme bát tmavých barev, protože i ty v kombinaci s výrazným světlým dekorem, a to smetanovým lakem, zajistí příjemný pocit.

Druhá varianta je celkově barevně tmavší, podlaha je ve stejném barevném tónu jako kuchyňská linka a barevně je využita šedo fialová barevnost stěn. Toto řešení nabízí možnost integrovat ledničku do kuchyňské linky a elektro sloup vedle dveří. Dřez je umístěn oproti první variantě naproti oknu a varná deska ve zcela odlehčeném prostoru od skříněk z druhé strany dveří.

I malé prostory snesou tmavší podlahu
Autor: Umíme udělat domov.cz

Třetí varianta je odlehčena světlou podlahou. Dřezové centrum je přesunuto nejblíže oknu. Varné centrum je spojeno s elektro sloupem, aby varná deska a trouba byly co nejblíže k sobě a vedle varné plochy byl dostatek místa na práci a odkládání potřebného.


Kdo dnes rekonstruoval kuchyň manželů Čechalových?

872434:gallery:true:true807952:gallery:true:trueProměnu připravila designérka Dita Zikmundová, která spolupracuje s projektem Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ). Bytovým designem se zabývá již řadu let.