Na pohled vypadají často skromně, ale skrývají v sobě historii mnoha staletí. Řadu chalup navíc užívají už celé generace jednoho rodu. Jejich majitelé je udržují s láskou v původním stavu. Čím starší stavení, tím větší péči vyžaduje. Ale jak je vidět, vyplatí se to…

Pět soutěžících chalup pamatuje už čtvrté století

Nejstarší stavbou v soutěži je chalupa z Kuksu. Nechal ji postavit hrabě František Antonín Špork pro své poddané už v roce 1703!
Autor: Chaty a chalupy
Vůbec nejstarší účastnicí soutěže je chalupa, stojící v Kuksu u Jaroměře. Nechal ji postavit hrabě František Antonín Špork už v roce 1703 pro své poddané. Přesto chaloupka vypadá, jako by tak učinil teprve dnes!

Horská chalupa z roku 1768 - Krkonoše
Autor: Chaty a chalupy
Dalším historickým skvostem je horská usedlost v Krkonoších. Podle nápisu na lomenici byla postavena v roce 1768 a patří mezi nejstarší dochované chalupy v těchto horách. Podle majitele ji obývá už několik generací jeho rodu.

Chalupa z roku 1774 - Čes. ráj
Autor: Chaty a chalupy
Jen o šest let mladší je malebná chalupa, stojící v Českém ráji. Pochází z roku 1774 a prošla částečnou rekonstrukcí. Její majitelé si pochvalují, že v okolí je spousta turistických a cykloturistických stezek.

Bitva o NEJ chatu a chalupu: Zbývá už je 9 dní!

Bitva o NEJ chatu a chalupu: Zbývá už je 9 dní!

Unikátní soutěž o NEJ chatu, chalupu a vychytávku vrcholí! Pokud do bitvy o 100 000 korun chcete zapojit i vy, máte nejvyšší čas. Uzávěrka pro registraci…celý článek

Chalupa z roku 1776 - Čes. ráj
Autor: Chaty a chalupy
Český ráj je , zdá se, na historické chalupy opravdu bohatý. V Zámezí stojí další, pocházející  z roku 1776. Je na seznamu státem evidovaných památek jako lidová stavba podkrkonošského typu pro svoji typickou lomenici a střechu z dřevěných šindelů.

Chalupa z roku 1777 - Vysočina
Autor: Chaty a chalupy
Své hrdé zastoupení má mezi nejstaršími chalupami i Vysočina. V Pohledu -Rouštanech stojí u silnice chalupa,  postavená  roku 1777.  Musela projít rekonstrukcí, při které byl v roce 1955 stržen starý komín. Původní šindelovou a z části doškovou krytinu nahradil eternit.

Chalupa z roku 1780 - Lužic. Hory
Autor: Chaty a chalupy
„Nejmladší“ z chalup, pocházejících z 18. století,  stojí v Lužických horách. I ona už ale pamatuje bezmála čtvrt tisíciletí. Byla postavena v roce 1780 a vyniká nezvykle zdobeným břidlicovým štítem.

Je vaše chalupa ještě starší? Nebo je „jenom“ hezčí, zajímavější, podle vás prostě NEJ? Pošlete její fotky spolu s popisem do unikátní soutěže o 100 000 korun! Soutěžit můžete také v samostatné kategorii „vychytávky“ – tedy fotografiemi zajímavostí, které vaše stavení a jeho okolí činí jedinečným.

Autor: 
Fotogalerie
5 fotografií