Právě v této kategorii došlo v posledních chvílích hlasování k velmi nečekanému zvratu. Ještě ve čtvrtek ráno vedla s přehledem fotografie ježka plavajícího v bazénu. Fandila mu spousta hlasujících, u dalších však tento snímek naopak vyvolával bouřlivé a odmítavé reakce.

To možná pomohlo dalším soutěžícím: Božena Bolfová z Rožnova pod Radhoštěm dostala se svými tvarovanými stromky během tří hodin téměř tisíc hlasů! Až do poslední minuty soutěže pak soupeřila o každý hlas s Hanou Perlovou z Jindřichova Hradce, která se vyšvihla do čela soutěže stejně raketově se svým zahradním posezením u krbu.

Fotogalerie
9 fotografií

Vítězný chalupář z Beskyd: Vyhráli jsme přece všichni!

O hodně klidnější byl souboj v kategorii o NEJ českou chalupu. Vedení se ujaly už na začátku hlasování fotografie chalupy z beskydské Tiché s názvem „Všude dobře, na chaloupce nejlíp…“ Dlouho s ní soupeřilo jedno z nejstarších stavení v soutěži,

Prošla rozsáhlou rekonstrukcí, ale řadu dobových prvků se podařilo zachovat.
Autor: Chaty a chalupy
roubenka z roku 1774 v Českém ráji. Beskydská chaloupka ale s pohodlným náskokem počtu hlasů zvítězila.

„Naše chalupa se nachází v obci Tichá, která leží na východním okraji okresu Nový Jičín v jednom z malebných údolí, kterým se vine potok Ticháčka,“ píše její majitel Lubomír Šubčík z Ostravy. Byla postavena v období roku 1811-1816, koupili v roce 1984 a od té doby prošla celkovou rekonstrukcí. Zachovány však zůstaly některé historické části, např. původní mezitrámová výplň ze směsi řezané slámy a jílovité hlíny, nebo socha Sv. Jana Nepomuckého,“ dodává.

Vítěz kategorie „NEJ chalupa“ Lubomír Šubčík vyhrává částku 40 000 Kč. A co vzkazuje ostatním soutěžícím? „Podle mého názoru vyhráli všichni, kteří vlastní nějakou tu chalupu nebo chatku, kde mohou trávit krásné a poklidné chvíle s lidmi, které mají rádi,“ napsal.

Banner chalupy - vítězové
Autor: Chaty a chalupy

„Zuzčina chata“ porazila trampskou romantiku

Zatímco chalupáři bojovali „v poklidu“, ostrá bitva o prvenství se v závěru hlasování rozpoutala v kategorii NEJ chata. Do poslední chvíle tu mezi sebou soupeřili příznivci novodobého chataření se stoupenci časů, které daly tomuto fenoménu vzniknout. Dlouho vedla trampská c

hata Kamarád ze čtyřicátých let minulého století. Závěrečné hodiny hlasování však rozhodly o tom, že tou NEJ je „Zuzčina chata“ na Slapech.

„Stavěla jsem ji celkem patnáct let, je tři roky po kolaudaci,“ říká její majitelka Zuzana Hingarová. „Práce mě moc bavila, vyučila jsem se spoustě řemesel. Přes veškerou práci na chatě i zahrádce, kde neustále cosi vymýšlím, nás to s přítelem velmi baví a chvíle se sousedy a kamarády nic nevynahradí,“ popisuje svou chatu. „Chtěla bych také poděkovat všem, kdo nám posílali hlasy,“ vzkazuje vítězka kategorie NEJ chata, která také vyhrála částku 40 000 Kč.

„Byla to týmová práce,“ říká majitelka NEJ vychytávky

"Raketové vítězství" - v kategorii NEJ vychytávka se rozhodlo o té vítězné až v posledních minutách. Zvítězily tvarované keře Růženy Bolfové z Rožnova p. Radh.
Autor: Chaty a chalupy
„Dnes je to všechno o týmové práci,“ vysvětluje obrovský nárůst hlasů v závěru soutěže o NEJ vychytávku její nečekaná vítězka Božena Bolfová. „Děkuji proto svému týmu, tedy rodině a kamarádům, že to dotáhli do tak úžasného (i když poněkud adrenalinového) konce. Stejně jako soupeřům, kteří se statečně drželi až do poslední chvíle,“ zdraví své poražené soky.

Svoji zahradu s krásně tvarovanými keři a stromky zvelebuje už devátý rok: „Začalo to tak, že manžel chtěl uřezat starý keř, který vypadal hrozně. Já to nedovolila a začala jsem tvarovat… Sousedé mě začali přezdívat střihoruký Edward, protože výsledky práce nevidíte hned, ale až po letech,“ dodává s úsměvem.

Vítězka kategorie NEJ vychytávka získává peněžní výhru 20 000 Kč. „Vyhrát může jenom jeden, i když v soutěži bylo mnoho krásných vychytávek, které se nedostaly ani do finále. Držím jim pěsti do další soutěže,“ dodává Božena Bolfová.