Nejprve si při výběru čerpadla ujasněte, z jak velké hloubky budete chtít vodu čerpat. Podle toho volíte ze dvou základních konstrukcí čerpadel:

- povrchová čerpadla se sací schopností, která čerpají vodu pomocí hadice, a to z hloubky maximálně 8 metrů.

- ponorná čerpadla, která umí vytlačovat vodu potrubím nebo hadicí i z větší hloubky.

Fotogalerie
7 fotografií

Vybírejte podle čistoty čerpané vody

Abyste vybrali opravdu správné čerpadlo, je také důležité vědět, jakou vodu vlastně chcete čerpat.

1) Čistá pitná voda ze studny nebo nádrže: pro tento účel jsou vhodná především tlaková čerpadla ponorná. Pro vrtané studny jsou určena hlubinná ponorná čerpadla, pro která není problém čerpat vodu i z hloubky 60, ale i přes 100 m. Podmínkou je pouze průměr šachty minimálně 100 mm.

2) Užitková a mírně znečistěná voda: V tomto případě můžeme použít

Ponorné čerpadlo na čistou i užitkovou vodu 9000 Aquasenzor, cena 3 246 Kč (Mountfield .
Autor: Gardena
čerpadla povrchová. Hodí se k čerpání vody z řeky, jezírka nebo nádrží na dešťovou vodu. Vhodné je vybavit hadici sacím košem s jemnou mřížkou, který zabrání ucpávání čerpadla většími nečistotami. Použít můžete také ponorná čerpadla na užitkovou vodu, která jsou pro tento účel vybavena sací mřížkou. Ta propustí pouze nečistoty, které čerpadlem protečou zároveň s vodou.

3) Silně znečistěná, splašková nebo odpadní voda: V těchto případech je vhodné volit robustní kalová ponorná čerpadla z litiny nebo nerezového materiálu. Mají široké využití. Hodí se k vyčerpávání septiků, nádrží, zaplavených prostor, sklepů, jímek, apod. Některé typy mají také řezací nástroj pro rozmělňování větších měkkých nečistot.

NÁŠ TIP: Když není nablízku zásuvka...

Benzinové vodní čerpadlo poslouží všude tam, kde není v dosahu zdroj elektrické energie.
Autor: Mountfield
Většina druhů čerpadel má elektrický pohon. Ale co dělat v případě, když je zdroj elektřiny daleko? I tady existuje řešení v podobě benzinových čerpadel. K dostání jsou moderní typy, které se snadno přenášejí, protože mají malou hmotnost. Umí čerpat vodu z maximální hloubky 8 m. Jako palivo se do nich používá běžný benzin s olejem.