Průměrná česká domácnost, která topí plynem, za něj zaplatí za rok přibližně 26 000 korun. Pokud ho využívá i k ohřevu vody, pak se tato částka vyšplhá na 30 až 35 tisíc korun! Za palivové dřevo ale zaplatí jen 10 až 15 tisíc. A to už je v rodinném rozpočtu pořádně znát!

Dřevo z lesa vás zahřeje hned dvakrát

Kde dřevo na topení koupíte? Dnes ho nabízejí prakticky všichni obchodníci s palivy. Můžete ho koupit zpracované už přímo k topení, ale levněji vás vyjde koupit kulatinu a připravit si palivo doma sami. Ceny takového dřeva se pohybují podle druhu a tvrdosti od 600 do 1 700 korun za metr krychlový.

Zima za dveřmi: Jak ušetřit za topení? S krbovými kamny!

Zima za dveřmi: Jak ušetřit za topení? S krbovými kamny!

Jednou z největších položek v rozpočtu každé domácnosti jsou náklady na vytápění. Ty jsou navíc se stoupající cenou energie stále vyšší. Jak ušetřit?…celý článek

Další cestou je možnost nasbírat si odpadní dřevo v obecním nebo soukromém lese. Majitelé většinou vítají, když jim les vyčistíte od suchých stromů a větví a vy topivo získáte za nesrovnatelně nižší cenu. Pravda je, že se u toho zapotíte, ale amatérští dřevaři si libují, že takové dřevo hřeje hned dvakrát: Jednou při těžbě a podruhé v kotli.

Co budete potřebovat při zpracovávání dřeva?

První rok přechodu na topení dřevem se vám sice zvýší náklady tím, že si budete muset pořídit pomůcky na jeho zpracování, ale tato investice se vám vrátí během topné sezóny. Co tedy budete potřebovat?

Pro zpracovávání většího množství dřeva a práci v lese je jednoznačnou volbou benzínová řetězová pila.
Autor: Hornbach
1) Kvalitní řetězovou pilu: Tento nejdůležitější pracovní nástroj vybírejte s rozmyslem a dbejte na svou vlastní bezpečnost. Určitě nekupujte tu nejlevnější, vyplatí se investovat do kvality. Pila by určitě měla mít jak řetězovou brzdu, tak zachytávač řetězu. Pokud si práci chcete ulehčit, vyberte si pilu, vybavenou antivibračním systémem. Pro zpracovávání menšího množství dřeva si vystačíte s elektrickou, pro větší množství a pro práci v lese je jedinou volbou pila benzínová!

Montérková bunda, zateplená flanelem, cena 599 Kč.
Autor: Hornbach
2) Ochranné pomůcky: Řetězová pila je skvělý pomocník, ale umí také pořádně kousat! Proto nepodceňujte bezpečnost při práci. Pořiďte si ochranný obličejový štít a pracovní rukavice. Vyplatí se i kvalitní a hlavně přiléhavá pracovní bunda a kalhoty. Nezapomeňte ani na pořádnou obuv, která vám při řezání dřeva zajistí stabilitu. Chcete-li pracovat v pantoflích od Vietnamců, tak pilu ani nespouštějte!

Kovová koza se silnými zuby, které zabraňují otáčení dřeva. Cena 499 Kč.
Autor: Hornbach
3) Kozu na řezání špalků: Další důležitá pomůcka pro bezpečnost práce. Kulatina, kterou do ní založíte, se bude chovat stabilně. Můžete si ji sami vyrobit z prken, lepší je však koza kovová se zuby, které zabrání protáčení kulatiny.
Fotogalerie
7 fotografií

Jak palivové dříví skladovat? Zapomeňte na garáž!

Dobře vyschlé dřevo má až o 20 % větší výhřevnost, než čerstvé a mokré. Jeho správným uskladněním tedy ušetříte další peníze. Zapomeňte ale na to, že byste dřevo uskladnili do uzavřené místnosti, jakou je například garáž nebo zahradní domek. Nejen, že se tím zvyšujete riziko, že v případě požáru vaše stavba velmi rychle popelem. Zároveň tak zabraňujete tomu, aby na dřevo alespoň chvíli svítilo sluníčko a provětrával ho vítr.

Přístřešek na dřevo
Autor: Hornbach
„Nejvhodnějším místem pro skladování dřeva je bezpochyby otevřený vzdušný přístřešek, který stojí u návětrné stěny domu, kde alespoň několik hodin denně dopadá sluneční světlo,“ radí odborník Michal Vejsada z Hornbachu.

Polena v přístřešku skladujte asi 20 cm nad povrchem terénu, tak aby ležela kůrou dolů. Do dříví pak může proudit vzduch a naopak se do něj nedostane déšť.

Zdroj: Nazeleno.cz, Hornbach