Jednou z nejdůležitějších fází opravy podhledů, vikýřů, obkladů nebo oken je výběr a  aplikace vhodného natěru.

Barvy dělíme na akrylátové, neboli vodou ředitelné, a syntetické, které můžeme ředit pouze pomocí ředidla. Dělit je můžeme také na krycí, které vytvářejí jednolitý povrch, a lazurovací, které naopak zvýrazňují kresbu dřeva.

Barvu vždy aplikujeme na dokonale vyschlé dřevo. Pokud je dřevo napuštěné fermeží, můžeme ho natírat pouze syntetickými barvami, barvy akrylátové by k němu nepřilnuly.

Než se pustíme do samotného natírání, musíme povrch pečlivě očistit. Surové dřevo vyhladíme smirkovým papírem. Pokud je na dřevu předchozí nátěr, odstraníme ho pomocí horkovzdušné pistole nebo chemických prostředků. Povrch zbavíme prachu, mastnoty a vytékající prykyřice. Precizně také vyčistíme štětec nebo váleček - zbavíme je volných clupů, štětin a dalších nečistot.

Na očištěný povrch se - zejména, používáme-li akralátové barvy - doporučuje nanést základní nátěr, neboli inpregnaci. Ta dřevo zakonzervuje proti plísním i hmyzu a výrazně tak prodlouží jeho životnost. V interiérech můžeme před nátěrem aplikovat také tmel, který po zbroušení zajistí dokonale hladký povrch. Věškeré plochy, které chceme před barvou ochránit - okenní tabule, kování apod. - bychom měli důkladně zakrýt, ideálně pomocí lepicí pásky a igelitu.

Poté se již můžeme pustit do samotného nátěru. Štětec namáčíme vždy jen z jedné třetiny a barvu se snažíme co nejlépe vetřít do povrchu dřeva, aby nevznikala příliš silná vrstva, která se snadno odloupne. Nátěr nanášíme ve 2 - 3 vrstvách, prodleva mezi jednotlivými nátěry by neměla prekročit 24 hodin, jinak jednotlivé vrstvy nesplynou a budou se loupat. Pro lepší přilnutí je také možné obě podkladové vrstvy přebrousit jemnozrnným smirkovým papírem.

Doporučujeme používat maximálně kvalitní materiály a pracovat co možná nejpečlivěji, v následujících letech si tak ušetříte velké množství práce.

Fotogalerie
7 fotografií