Jenže má to i nevýhodu: domek je domek a ten se přece nedá stěhovat. Nebo snad ano? Nebojte se, nejde o science fiction, my totiž máme na mysli mobilní domky, někdy na vlastních kolech – mobilheimy. Dnes bydlíte tady a zítra? Třeba o sto kilometrů dál.

Americké kolonie

Fenomén mobilheimů, který se u nás začíná také rozvíjet, má své kořeny v USA. Kdo měl možnost v 70. a 80. letech 20. století procestovat USA, určitě narazil na kolonie „pohyblivých domků“, ve kterých žili lidé ze sociálně slabších vrstev. Stačilo jen zaplatit poplatek, připojit se na vodu a elektřinu a mohlo se bydlet. Dnes je to trochu jinak – mobilní domy nabízejí bydlení všem, kteří nemají tolik peněz, aby si postavili dům, ale také se využívají k sezonním pobytům na zahradách nebo v kempech a současně slouží jako levné ubytovny, případně kanceláře na stavbách.

Minikomfort

Zatímco u nás v 70. letech 20. století frčely pojízdné karavany, které nabízely skládací stolek a židle, skříňku s vařičem a lůžko na spaní, dnešní rozměrově větší mobilheimy představují výrazně lepší úroveň bydlení. Jsou už vybavené nábytkem: kuchyňskou linkou, jídelním koutkem, sedací soupravou, jednou i více oddělenými ložnicemi a samozřejmě WC a koupelnou. Musíte však počítat, že všechno je menší než obvykle a jaksi úspornější. Zato si netřeba lámat hlavu s projektovou dokumentací nebo službami bytového architekta, jak se to děje při stavbě rodinného domu.

Bydlení v malém útulném domě nabízí spoustu výhod.
Autor: mobilheimplzen.cz, mobilheimcentrum.cz, campingpraha.cz

České speciality

Michal Suchý z Útušic u Plzně působí na trhu mobilheimů už pátým rokem. Jaké má zkušenosti? „Na rozdíl od zahraničí se u nás mobilheimy prodávají většinou majitelům zahrad nebo pozemků, na kterých se nesmí stavět,“ vysvětluje. „Stavební povolení nepotřebujete, postačí pouze ohláška na příslušném obecním úřadu. Dále musíte mít na pozemku přípojku na vodu a elektřinu, kanalizaci, případně jímku.“ Přechodný krátkodobý pobyt v mobilheimu využívají v tuzemsku hlavně zahraniční turisté. Například společnost Camping Praha provozuje v hlavním městě dvě střediska v Dolních Počernicích a Klánovicích, a to od jara do podzimu. Jeden den pobytu v domku o rozměrech 3 x 8 m se dvěma ložnicemi, obývacím pokojem, kuchyňkou a WC s koupelnou vyjde na 1475 Kč.

Kolik to stojí?

Při nákupu se vždy zajímejte, zda je možné domek obývat celoročně (izolace stěn, podvozku a střechy, dvojitá okna), nebo jen sezonně. A kolik si tedy připravit? Například domek s kuchyní, obývákem, ložnicí, WC s koupelnou vás přijde na necelých 500 000 Kč, ale budete-li trvat na modelu se třemi oddělenými ložnicemi a velkým obývákem, zaplatíte asi 700 000 Kč. Bazarové domky začínají zhruba na 170 000 Kč.

Z místa na místo

Mobilní domy stojí na ocelovém podvozku s jednou nebo dvěma nápravami, které jim dovolují přemístění po vlastní ose, ale vzhledem k rozměrům a váze jen na kratší manipulační jízdy třeba v rámci vesnice. V případě delších tras se mobilheim pomocí jeřábu jednoduše naloží na kamion a nadměrný náklad může vyrazit na cestu. A kde se ubytovat? Na Šumavě například v Autokempu Žíchovec, na Náchodsku v Campu Brodský, na Zlínsku vás uvítá Camping Babí hora Hluk.

Mobilní domy stojí na ocelovém podvozku s jednou nebo dvěma nápravami.
Autor: mobilheimplzen.cz, mobilheimcentrum.cz, campingpraha.cz

Domek Santana

Skládá se z kuchyně, jídelního koutu, prostorného obývacího pokoje, ložnice a WC s koupelnou, slibuje rozměry 9 x 3 m, má jednu nápravu a stojí 543 000 Kč. Ale pozor – slouží jen k sezonním účelům.

Fotogalerie
5 fotografií