Pobyt v ní vám určitě prospěje: vyplavíte z těla škodlivé látky, posílíte imunitu a uděláte něco pro své zdraví… A odpočinete si.

Dřevěná klasika

Nejčastěji se prodávají klasické sauny ze dřeva (kanadská bezsuková borovice, skandinávský smrk, cedr) nebo plastu, v podobě hotových boxů nebo vyrobených na míru podle přání zákazníka. Jak se v nich topí? Například saunovými kamny na dřevo, která dokážou interiér vyhřát až na 140 °C, na nich jsou kameny, které se polévají vodou, k masážím těla použijte březové proutky, případně kartáče (finská sauna).

Dřevěná klasika
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem

Další variantu nabízejí sauny vyhřívané elektrickými kamny (suché nebo vlhké, podle typu kamen) nebo sauny parní s vysokou vlhkostí vzduchu (například parní generátory). Spojením finské a parní sauny vznikne biosauna s teplotou kolem 60 °C a vlhkostí od 30 do 60 procent. Tato kombinace se hodí pro relaxaci a k léčení obtíží s horními dýchacími cestami.

Ochlazení těla pak probíhá v jezírku, bazénku, kádi se studenou vodou, případně ve sprše anebo na studeném vzduchu. Samostatný saunový domek bez vybavení o rozměrech 402 x 402 x 309 cm vás přijde zhruba na 141 000 Kč (Karibu).

Solná sauna

Spojte klasickou saunu se solnou terapií, stačí jen použít bloky přírodní soli. Obklady z ní jsou bezúdržbové, můžete mít i solné světlo (solný blok podsvícený LED diodami). Pokud hodláte investovat ještě více, kupte si solná kamna s osvětlenými solnými panely, které mění barvy, případně si můžete jednotlivé odstíny zvolit podle svých představ (chromoterapie – léčba pomocí barev) a zároveň vám umožní dýchat himálajskou sůl (haloterapie – vdechování solných mikročástic).

Solná sauna
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem

Výsledek? Zbavíte se zánětů dýchacích cest, bolestí pohybového ústrojí, psychických problémů a ulevíte přetíženému organismu. Hodí se však i pro pacienty s bronchitidou, alergiemi, astmatem nebo kožními problémy. Podobně působí také generátor suchého solného aerosolu, který štěpí kamennou sůl na dýchatelné částice suchého aerosolu a vytváří takřka antibakteriální prostředí.

A cena? Na domácí solnou saunu o rozměrech 1,6 x 2 m si připravte zhruba 100 000 Kč podle zvoleného materiálu, 1m2 soli vás vyjde na 21 800 Kč (Sauny Salus).

Léčivé infrapaprsky

Nesnášíte vlhké horko klasické sauny 80 až 100 ºC, ale rádi byste prohřáli své tělo? Vyzkoušejte infrasaunu s teplotou zhruba 55 ºC, kde k ohřívání organismu dochází přenosem tepelné energie infračerveným zářením v neviditelné části spektra. Tento způsob si můžou dovolit i lidé se zdravotními problémy, kteří si musí klasické saunování odpustit: pacienti s alergiemi, astmatem nebo kardiovaskulárními obtížemi.

Léčivé unfrapaprsky
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem

Trápí vás některé ze jmenovaných onemocnění? Pak předem konzultujte svůj záměr s ošetřujícím lékařem. Výhodou infrasaun je také jejich menší energetická náročnost a rychlý náběh – vstoupit do vyhřátého boxu můžete už za 5 až 10 minut po zapnutí.

A ceny? Například infrasaunu De Luxe 3001 z kanadské borovice se šesti keramickými topnými tělesy o výkonu 2000 W pro tři osoby a o rozměrech 159 x 110 x 194 cm pořídíte za 34 990 Kč (Marimex).

Pořiďte si do sauny

Relaxační souprava kamenů V bambusovém boxu najdete 23 čedičových kamenů tří velikostí. Zahřejte je na zhruba 60 ºC a položte třeba na bolavá záda. Spolu s voňavým olejem se hodí i k masáži těla, přesně podle přiloženého návodu (1200 Kč, Tchibo).

Relaxační souprava kamenů
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem

Pohoda s aromalampou K vytvoření příjemné atmosféry si zapalte čajovou svíčku v aromalampě pod mističkou s vonnou lotosovou esencí (300 Kč včetně svíčky i esence, Tchibo).

Pohoda s aromalampou
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem

Ochlaďte se Laminátová káď se sedačkou, přepadem a automatickou výpustí se vejde i do soukromé sauny. Káď můžete osadit napouštěcí tryskou a tříbarevným osvětlením, vnější obložení je ze smrku, buku nebo cedru (smrk 23 000 Kč, schůdky 3500 Kč, Sauny Salus)

Laminátová káď
Autor: www.shutterstock.com, archiv firem