Optimální vlhkost v bytě nebo domě se pohybuje od 40 do 60 procent. Při překročení tohoto limitu hrozí, že se ve vaší domácnosti přemnoží škodlivé organismy způsobující zdravotní obtíže. Ačkoli se to na první pohled nezdá, mohou se u vás časem projevit například problémy s dechem nebo pokožkou.

MYSLETE NA STAVEBNÍ ÚPRAVY

Pokud ani jedna z doporučených rad dlouhodobě nefunguje, budete muset přistoupit k razantnějšímu řešení – stavebním úpravám, a tak odstranit příčinu vzniku vlhkosti a plísní (zateplení objektu, zrušení tepelných mostů ve střešní konstrukci, izolace starých domů...). Tyto odborné práce ovšem svěřte odborníkům.

POUŽÍVEJTE ÚČINNÉ PŘÍPRAVKY

Při úklidu se vyzbrojte skutečně spolehlivými výrobky na odstranění plísně. K jednoduchým ekologickým látkám patří obyčejný ocet, případně speciální prostředky (Ecover, Sonett). Pokud jste zastánci chemie, zkuste Savo, Domestos, Bref, Aktivit, Chloramin a jiné. Účinné jsou také pohlcovače vlhkosti, které si můžete dát do koupelny, na WC, ale i do šatníku (například Ceresit Stop Vlhkosti absorpční sáčky s vůní levandule regulují vlhkost v malých uzavřených prostorech).

Fotogalerie
4 fotografie

OŠETŘETE ZDI

Máte na stěnách plíseň? Neškrábejte ji nasucho, ale postižené místo postříkejte k tomu určeným přípravkem. Někdy je třeba postup opakovat a pak vymalovat, nejlépe vápnem. Nezapomeňte při práci používat ochranné rukavice a roušku! Nepomohlo to? Pak nezbývá než strhnout omítku a natáhnout novou, k dostání jsou speciální směsi.

DŮKLADNĚ VĚTREJTE

Pravidelně otvírejte okna ve všech místnostech, zejména pak kuchyni, koupelně, na WC a v ložnici. Nemusíte větrat celý den, stačí krátkodobá, zato však intenzivní výměna čerstvého vzduchu, například 10 minut. Byty ve starší zástavbě, které mají netěsnící okna nebo dveře, se „větrají“ stále. Pokud si budete pořizovat nová okna, myslete i na mikroventilaci – zaručí výměnu vzduchu při zavřených oknech, i když nebudete doma.

NEZAPOMEŇTE NA PREVENCI

Pokud vás doma skutečně trápí vlhko, odstraňte další možné zdroje, například příliš mnoho rostlin v malém prostoru, obří akvária. Kuchyň vybavte účinnou digestoří, velké prádlo sušte mimo byt. V menších místnostech bez oken (koupelna, WC) instalujte ventilátory, které se spouštějí/vypínají vždy při zapnutí/vypnutí světla, v určitém časovém rozpětí nebo při překročení stanoveného limitu vlhkosti. Nábytek odsuňte od stěn, nelepte na ně tapety. Zdá se vám to zbytečné? Pak byste měli vědět, že čtyřčlenná rodina denně vyprodukuje víc než 10 l vodní páry.