Komín bývá v chladných měsících náš nejlepší přítel, proto se nevyplácí podceňovat jeho pravidelnou revizi. Mohlo se ale stát, že jste letos na ni zapomněli, začali jste topit a najednou váš komín špatně táhne nebo se dokonce začal rozpadat. Co teď s tím?

„Na opravu, případně na nový komín, není nikdy pozdě. Díky novým technologiím a komínových stavebnicovým systémům taková oprava netrvá většinou déle, než jeden den,“ vysvětluje odbornice Markéta Šanková ze společnosti Building SP. „V každé případě ale každý komín musí splňovat všechny předpisy, proto si na opravu raději pozvěte odborníka,“ upozorňuje.

Obkládáte koupelnu? V 10 krocích to zvládnete sami!

Obkládáte koupelnu? V 10 krocích to zvládnete sami!

Přemýšlíte o tom, že vaše koupelna nebo kuchyně potřebuje nové keramické obklady? A přitom se vám nechce utrácet za řemeslníky? Nebudete je potřebovat!…celý článek

Když cítíte v domě kouř, rychle pryč!

Pokud doma cítíte spaliny, něco je špatně. S topením se hned rozlučte, přestěhujte rodinu k příbuzným, aby vám nezmrzla a zavolejte profesionála. Váš komín potřebuje zlepšit tah. Za něj jsou zodpovědné především kvalitní utěsnění a komínová vložka, která zabraňuje průchodu vlhkosti, vodních par a spalin skrz plášť komínového tělesa.

Vložka se vymění celkem snadno, při rekonstrukcích se používá nejčastěji nerezová, která se do komína spouští daleko snáz než třeba keramická. Volba vložky se také podřizuje spotřebičům a také paliva, které používáte. S opravou utěsnění už je to horší, ale i to je řešitelný problém. Nejprve se musí odstranit poškozená omítka, vyškrábat spáry ve zdivu do hloubky asi 3cm a následně omítnout komín vhodnou maltou.

Nadstřešní část komínu musí odolovát povětrnostním vlivům a v zímě působení spalin. Může se proto po čase začít rozpadat.
Autor: Build UP
Nadstřešní část komínu musí odolovát povětrnostním vlivům a v zímě působení spalin. Může se proto po čase začít rozpadat.

Co dělat, když se komín rozpadá

V létě si komínu moc nevšímáme, leda tak v případě, když se nám na něm uhnízdí čáp. A tak se pak mnoho z nás na podzim diví, jak to, že je komín tak zchátralý. Důvod je jednoduchý. Tato část stavby musí po celý rok odolávat přírodním vlivům, v zimě pak navíc účinkům spalin. Tím dochází k narušení a rozpadu komínového zdiva.

Díky stavebnicovým systémům je rekonstrukce komína jednoduchá a rychlá.
Autor: Build UP
Co nám v létě nevadilo, může v zimě způsobit vážné problémy. V tomto případě pomůže rekonstrukce nadstřešní části komína, kdy se tvárnicemi vyzdí nová část. Díky stavebnicovým systémům je to naštěstí rychlé a jednoduché: Na hotový komín nasadíte „hlavu“, skládající se například ze sklovláknové betonové krycí desky, dilatační manžety a tzv. Meidingerovy hlavice, která zabraňuje průniku deště do komína. Všechny tyto komponenty lze jednotlivě koupit i přes internet, například v e-shopu dobrytah.cz. Při výběru dávejte přednost kvalitním produktům, které vám zaručí delší životnost.

Když je kotel kaput: Ten nový chce často větší tah

Může však nastat ještě jiná situace. Komín máte vymetený a v pořádku, jenže v tu nejméně vhodnou chvíli vám odešel starý kotel. Nezbývá, než pořídit nový. Jenže moderní kotle mívají vyšší výkony a proto potřebují zvětšit prostor, kudy proudí spaliny.

Řešením je frézování, kdy se pomocí speciálního zařízení odebírá materiál z vnitřní strany komína a prostor se tak zvětšuje. To se hodí i v případě umístění nové komínové vložky. Frézování je rozhodně rychlejší a levnější řešení, než zbourání a postavení nového komínového tělesa.

Fotogalerie
3 fotografie

Běžné rekonstrukce komínů jsou náročně pouze ve výjimečných případech, díky dnešnímu technologickému vývoji a také rozšiřujícím se nabídkám služeb výrobců i prodejců komínů lze rekonstrukci často provést rychle a bez problémů. Všechny uvedené opravy trvají obvykle jeden den, u některých navíc dostanete stejnou záruku, jako když si pořídíte komín nový.

Zdroj: dobrytah.cz, Building SP, frezovaniekomina.sk