Možná právě teď po zimě pozorujete zvětšující se skvrnu na fasádě pod střechou. Co s tím? Máte tři možnosti – lešení, zdvižnou plošinu nebo partu výškových pracovníků. Plošinu a horolezce využijete při prořezávání vysokých stromů, výměně pár tašek na střeše, opravě nebo připojování vedení na sloupu, zkrátka při pracích malého rozměru.

Koupit nebo půjčit?

Jako vlastník rodinného nebo spoluvlastník činžovního domu budete potřebovat lešení jednou za čas, proto se ho nevyplatí kupovat. Srovnejte si: 100 m2 lešení při ceně 499 Kč/m2 by vyšlo na 49 900 Kč, kdežto stejné množství za 1 měsíc pronájmu včetně montáže, demontáže a dopravy na 9500 až 14 500 Kč (zdroj: PGSA Invest s.r.o.).

Malé pojízdné lešení se hodí třeba při opravě štítu.
Autor: Archiv firem

Proč je dobré znát ceny za pronájem, i když na práce objednáte stavební firmu, která si sama lešení půjčuje? Abyste si porovnali ceny. Existuje rozsáhlá síť půjčoven, provozovny najdete na internetové adrese: pujcovny-leseni.cz. Pak snadno zjistíte, zda vám stavební firma nabízí nejvýhodnější řešení. Pokud ne, můžete si lešení pronajmout sami a zajistit i jeho montáž a demontáž u odborníků, nebo přimět stavební firmu, aby zvolila levnější možnosti.

Z čeho vybírat?

Trubkové lešení obsahuje jen tři základní prvky (trubky, podlahy a spojky), ale montáž je dost složitá a zvládnou ji nejméně 3 až 4 dobře vyškolení pracovníci. Ukotvení k zemi, nosnost podlah v jednotlivých podlažích a průchody mezi nimi musí být perfektně propočítané, aby byla konstrukce bezpečná.

847302:gallery:true:true V půjčovnách, ale třeba i v zemědělských podnicích nebo malých venkovských firmách objevíte českou patentovanou stavebnici HAKI. Snadno se montuje a jediný problém spočívá v tom, že nepamatuje na bezpečnostní zábradlí, protiskluzové plochy a podobně.

Rámové lešení je modernější – na jeho stavbu stačí 1 nebo 2 lidé. Konstrukce ze svislých nosných ocelových rámů slouží zároveň jako výztuž a s podlahami a úhlopříčnými tyčemi je smontovaná spojkami. Pochozí plochy mají protiskluzovou úpravu a většinou k nim lze přidat i bezpečnostní zábradlí.

Pojízdné lešení se dá využít i pro práci v interiéru.
Autor: Leseni-Nymburk.cz
Vybrat si můžete z mnoha velikostí, takže se s ním dobře pracuje u malých i velkých domků, a dokonce i v interiéru (oprava schodiště, omítky a malby v chodbách). Pro práci uvnitř domu a menší zásahy na fasádách, kdy se potřebujete dostat jen k jednomu poškozenému místu nebo ukotvit do fasády hromosvod, jsou tu i menší rámová lešení pojízdná. Dostanete se s nimi až do výšky 14 m, s těmi nízkými snadno projedete dveřmi. Pojízdná lešení bývají lehká hliníková, přitom však pevná a stabilní.

Nezapomeňte pozvat kominíka, ušetří vám 25 tisíc korun

Nezapomeňte pozvat kominíka, ušetří vám 25 tisíc korun

Topíte doma v kotli, krbu nebo třeba v krbových kamnech s výměníkem? Pak určitě víte, že vám je čas od času musí zkontrolovat kominík. Nově…celý článek

Chcete ušetřit?

Cena se vypočítává z metrů čtverečních, jenže jak poznat, zda vám někdo nevnucuje něco navíc a část peněz nevyhodíte oknem? Setkáte se s dvěma pojmy. Zakrytá plocha představuje pouze samotné lešení, počítáno od pater od země po poslední patro do výše ochranného zábradlí.

Stavbu rámového lešení zvládne i jeden člověk...
Autor: Archiv firem
Kdežto pracovní plocha je ta, kterou můžete z lešení obsloužit, tedy i prostor nad zábradlím posledního patra. Spočítejte si, zda vám firma kalkuluje zakrytou plochu, protože tam půjde o metr výšky méně, a to v celkovém množství může být dost peněz.

Pokud si nepůjčujete „za hubičku“ od souseda ve vsi, volte firmu, která nabízí moderní rámové systémy, jejich montáž a demontáž je asi třikrát rychlejší než u trubkových konstrukcí – a tudíž levnější.

Co je důležité? Aby lešení bylo bezpečné, pevné, stabilní. Nejlépe tedy montované z prvků jednoho výrobce a profesionálně vyškolenými pracovníky. Co jinak hrozí? Při nehodě a úrazu se s vámi pojišťovna nebude bavit a vše zaplatíte z vlastní kapsy. Na co ještě pamatovat? Půjčení lešení podléhá stejně jako jiné stavební práce sezónní proměně cen.