Zima má z hlediska stavby dvě hlavní nevýhody: nízké teploty a krátký světlý den. Obě nás nutí stáhnout se spíše do interiéru, kde můžeme podmínky snáze upravit. Existují však i venkovní činnosti, do kterých se můžeme během zimy pustit. Ideálně se jedná o takové, při nich používáme co nejméně vody, tedy například o vrtání nebo šroubování.

Stavět můžeme i v zimě

Ideální venkovní prací může být například obkládání dřevem, montování okapů, klempířské práce nebo pokládka střechy. Práce s betonem také není vyloučena - můžeme ho však použít pouze za předpokladu, že je ho dostatečné množství a teplota vzduchu i okolního materiálu se drží několik stupňů nad nulou. Stejně tak je třeba dbát na to, abychon nepoužili zmrzlý písek.  Beton při tuhnutí generuje vlastní teplo, navíc ho můžeme míchat z předehřáté vody. I tak bychom ho však neměli používat v mrazu. Ideální betonářskou prací na zimu je proto betonování základových pasů, kde se spotřebovává velké množství betonu naráz. Při teplotách okolo stupně mrazu naopak zapomeňte na obkládání cihlami či kachlíky nebo spárování. Beton nebo lepidlo v tenké vrstvě by zamrzly dříve, než ztuhnou a po oblevě by se během krátké doby vydrolily. Existují přípravky, takzvané plastifikátory, které mění dobu tuhnutí lepidel na cementové bázi. Ty můžeme při nízkých teplotách využít, vždy se však vyplatí poradit se předem s odborníkem, abychom jimi nenapáchali více škody než užitku.

Pokud se chcete zahřát, můžete se pustit také do zemních prací. Během zimy lze pracovat na základových pasech nebo terénních úpravách okolo domu - obojí za podmínky, že půda není příliš promrzlá.

Uvnitř máte více možností

Mnohem více činností můžeme provozovat uvnitř budovy. Zde záleží hlavně na tom, zda je prostor vytápěný, nebo ne. Pokud si přitopíte, můžete se věnovat v podstatě čemukoliv, ať už se jedná o práci s cementem, sádrou, lepidly, nebo barvami. Při nízké teplotě se opět dostaví problémy se špatným tuhnutím. Sádra nazatuhne a brzy se vydrolí. Zaměřte se proto spíše na "suché" činnosti. Můžete se pustit opět do dřevěných obkladů, hmoždinkování, lištování a podobně.