Typů střešních krytin existuje nepřeberné množství a nelze řici, který z nich je nejlepší - vždy totiž záleží na tom, o jakou konkrétní střechu se jedná, jaký typ objektu zastřešujeme či v jakých geografických podmínkách budova stojí.

Sázka na klasiku

Mezi nejtradičnější a zároveň nejobvyklejší druhy střeší krytiny patří běžná pálená taška. Její cena se v případě přírodní červené barvy pohybuje od 200 Kč do 450 Kč za metr čtvereční a k hlavním plusům patří kromě tradičního vzhledu také dlouhá životnost materiálu. Za jistý příplatek pořídíte tašky barvené - buď pomocí lesklé glazury, nebo matné engoby. Tradiční pálené tašky se hodí na střechu o minimálním sklonu 20 stupňů. Moderní typy navíc umožňují nastavovat délku překryvu a tím tašky přizpůsobovat různým odstupům střešních latí.

Pálená taška - česká tradice.
Autor: Profimedia.cz

Dalším velmi rozšířeným typem střešního materiálu jsou tašky betonové. Ty jsou dostupné v ohromném množství tvarových i barvných variant a pokládat je můžeme už na střechy os klonu 7 stupňů. Beton je hloubkově napuštěn přípravky zvyšujícími jeho odolnost vůči vnějším vlivům životnost těchto tašek je proto rovněž velmi dlouhá. Ač vypadá na první pohled dosti mohutně, nezatěžuje betonová krytina střechu výrazně více, naž pálená. Cena betonových tašek zpravidla začíná na úrovni 200 Kč za čtvereční metr.

Šindele - přírodní a krásné

Pokud vlastníte dům v horské nebo podhorské oblasti, možná vás zaujaly šindele. Ty se dnes vyrábějí z několika materiálů a jejich hlavní výhodou je velmi nízká hmotnost, která příliš nezatěžuje střešní konstrukci. Tradiční štípané šindele se vyrábějí z kulatiny. Ceny za pokládku tohoto nádherného materiálu se pohybují od 700 do 2000 Kč za metr v závislosti na složitosti střechy. Další náklady pak souvisejí s údržbou a imprgnací dřeva. Šindele lze použít i pro zakrytí stěn, rozlišit můžeme šindele valašského typu (s perodrážkou), nebo alpské (bez perodrážky).

Šindele jsou krásný materiál a hodí se především do horských oblastí.
Autor: Profimedia.cz

Levnější alternativou dřevěných šindlů jsou šindele asfaltové. Ty jsou opět velmi lehké a ve srovnání s dřevěnou krytinou je pořídíte za zlomek ceny: metr čtvereční začíná na urovni 170 korun. Největší výhodou tohoto materiálu je bezpochyby jednoduchá a rychlá pokládka.

K levnějším typům střešní krytiny patří také plech. Může být obyčejný - hladký, nebo s vlisovaným vzorem, imitujícím například pálené tašky. Hladký plech se nejčastěji používá k zastřešení dřevostaveb, vzorovaný pak téměř kdekoliv. Jednoznačnou výhodou tohoto materiálu je opět velmi nízká hmotnost, která si nežádá rosbustní střešnní konstrukci.

Plech se hodí na dřevostavby nebo hospadářské budovy.
Autor: Profimedia.cz

Tráva izoluje i chladí

Samostatnou kapitolou jsou střechy vodorovné. K jejich pokrytí se nějčastěji používá asfalt, lepenka nebo plech. Velmi zajímavou možností je ovšem stavba střechy s přírodním porostem. Ten jednak vytváří velmi pěkný estetický dojem splynutí s přírodou, jedna má pozitivní vliv na klima v domě: v parném létě střecha dům ochlazuje, v zimě naopak funguje jako účinná izolace. Záleží na tom, zda se rozhodneme pro střechu nepochozí, u které si vystačíme se subtilnější konstrukcí a na které budeme myci vysadit skalničky, trávu nebo bylinky, nebo naopak pro střechu pochozí. Ta vyžaduje výrazně mohutnější opěrný systém, unese však kromě vás i vzrostlé keře či stromky.

Fotogalerie
4 fotografie