Nejenže se u nich ohřejete, můžete si však i uvařit nebo upéct něco dobrého. A navíc jsou klasická topidla krásná. V době stále se zvyšujících cen plynu a elektřiny se dřevo zdá být cenově zajímavou alternativou zdroje tepla, zvláště když si ho výhodně pořídíte. Pak vám náklady na vytápění a vaření mohou v průběhu roku klesnout až na polovinu.

Co se nosí

„Kromě klasických uzavřených krbů nebo krbových kamen s proskleným ohništěm si lidé stále častěji pořizují kuchyňské sporáky, kachlová kamna nebo pece postavené přímo na míru,“ upřesňuje Aleš Hrouda ze společnosti Mountfi eld. „Nemůžeme se divit, vždyť současní výrobci se vracejí k tomu, co se v minulosti dlouhodobě osvědčilo.

Tradiční kachlový sporák se hodí na chalupu
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

Při plánování si však předem rozmyslete, zda budou nová kamna hlavním nebo doplňkovým zdrojem tepla (kolik m3 mají vytopit, izolaci a umístění objektu, komín), zda v nich budete topit pravidelně, nebo příležitostně (dům, chalupa) a jaké další požadavky mají splňovat (ohřev vody, vaření, pečení). A podle toho vyberte ta nejvhodnější. Pokud si zvolíte kamna s nižším výkonem, než potřebujete, budete je přetápět, což povede k jejich poškození, a naopak předimenzovaná kamna zbytečně dehtují.“

Pohlídejte si

Na co si dát při výběru krbových kachlových kamen a sporáků pozor? Hlavně si zjistěte: rozměry, tepelný výkon, vytápěný prostor, spotřebu paliva (kg/hod.), průměr kouřovodu a způsob napojení (horní, nebo zadní), komínový tah (Pa) a hmotnost kamen. Některá kamna nebo sporáky mají i další šikovné funkce, k dostání jsou třeba kamna s výměníkem, která můžete napojit na stávající systém ústředního topení, tedy rozvod radiátorů, a vytápět celý dům, případně ohřívat vodu do koupelny. Na trhu jsou však také kamna s pečicí troubou, s obsahem 25 nebo 28 l, stejně jako sporáky s troubami na 32 nebo 46 l.

Prosklená dvířka sporáku nabídnou pohled do plamenů.
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

Jak a čím topit

Většina kamen, sporáků a pecí funguje na dřevo, v některých však můžete topit i peletkami (lisované z dřevěných pilin a hoblin, 15 kg zhruba za 80 Kč), uhlím nebo briketami. Pokud používáte dřevo, vybírejte tvrdé, tedy bukové a březové, které má větší výhřevnost. Naštípejte ho na polínka a dejte vyschnout pod přístřešek (vlhkost by měla být asi 10 procent), aby vaše kamna zbytečně nedehtovala.

Až 83rocentní účinnost slibují krbová kamna se systémem terciárního spalování, kde se předehřátý vzduch pomocí speciálních rozvodů vede do spalovacího prostoru, a tak přispívá k lepšímu spalování – kamna více hřejí při mnohem menší spotřebě paliva.
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

Kachlová krbová kamna

Základ tvoří tělo z ocelového plechu nebo litiny, na dně kovového (litinového) topeniště leží rošt a pod ním popelník. Mezi topeništěm a vnějším obalem je vyzdívka (šamot). Zvenku se kamna obkládají kamnářskými kachli, které dobře akumulují teplo a vyhřívají tak místnost, i když topeniště vyhasne. Dvířka mohou být celokovová, případně s proskleným průzorem, umožňujícím pohled do plamenů. Kamna se rychle roztápějí, poslouží i jako samostatný nebo přídavný zdroj tepla v domě. Prodávají se zkompletovaná, ceny se pohybují od 15 000 Kč výše.

Kachlová krbová kamna.
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

■ Kachlová krbová kamna Bola mají nadčasově jednoduchý tvar a na pohled atraktivní velké prosklení. Slibují výkon 2,7 až 10,6 kW, takže s nimi vytopíte celý rodinný dům. Stojí od 23 241 Kč (Mountfield).

Klasická kachlová kamna

V minulosti sloužila na zámcích a panských staveních jako zdroj tepla, většinou se jednalo o velká samostatně stojící tělesa, případně pevně přiléhající ke stěně. V lidové architektuře šlo o klasickou pec, která často sloužila k vaření, pečení, topení, ale i spaní. Pec byla jediným zdrojem tepla v domě. Dnes se staví v podstatě repliky starodávných pecí (lehké, středně těžké, těžké), velikostně a funkčně podle konkrétních přání zákazníka. Vzhledem k náročnosti je lepší přenechat jejich stavbu specializované kamnářské fi rmě, realizace trvá několik dnů. Pec se postaví ze speciálních šamotových cihel, případně z prefabrikovaných panelů. Ceny jsou individuální podle velikosti i použitého materiálu a začínají zhruba na 70 000 Kč.

Klasická kachlová kamna
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

■ Kachlovou pec Glasgow 3011 ABX si šikovný kutil postaví sám z jednotlivých komponentů. Váží 320 kg, vytopí 160 až 200 m³, má výkon 8 kW a zadní připojení kouřovodu. V hnědé barvě stojí 63 272 Kč (ABX).

Klasický kachlová kamna
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

■ Kachlová kamna jsou postavená ze šamotu bez krbové vložky, topí se v nich dřevem a na jedno zatopení vydrží hřát až 12 hodin (akumulační – 60 kW na jedno přiložení). Cena je 200 000 Kč (Biofi re).

Kachlové sporáky

Kachle „drží“ kovový rám, hlavním účelem je vaření a pečení, případně ohřev vody. Topeniště se nachází pod varnou plotnou, trouba bývá vedle topeniště, u velkých sporáků v nástavbě. Kamna mívají přepínací klapku plotna – trouba, zásobník s kohoutkem na ohřev vody, moderní typy navíc prostor na rozmrazování potravin, ohřev pokrmů nebo troubu opatřenou teploměrem. Podávají se hotové sestavy v cenách od 25 000 Kč.

Kachlové sporáky
Autor: Profimedia.cz, www.shutterstock.com, Mountfield, ABX, biofire a Enbra

■ Velký kachlový sporák s troubou slouží k vaření, pečení a topení. Poskytuje výkon 8 kW a vyjde vás na 47 957 Kč (ABX).