Různé barevné skupiny generují odlišné chování. Žlutá je dobrá barva komunikace, zelená uklidňuje, navozuje pokojné pocity. Modrá povzbuzuje myšlení, červená podporuje vášeň. Pokud chcete navodit uvolňující, klidnou atmosféru, pak vybírejte z různých odstínů zelené. A pokud očekáváte výkon, vyberte kombinaci barev aktivity: červená, žlutá a modrá.

Proč je letos modrá „in“?

Proč je modrá TOP barvou pro letošní rok? Symbolizuje nový začátek. Navíc jde o skvělou barvu do interiéru. Například béžovou a čokoládovou vidíte spolu dost často, ale když k nim přidáte modrou, přitáhne to pozornost – je to nečekaná kombinace. Můžete také modrou spojit s bílou a sklem a vytvoříte svěže působící prostředí. Nebo si představte menší prostory na bydlení – která barva je opticky zvětší? Právě modrá!

Fotogalerie
4 fotografie

Dítě vidí barvy jinak

Svého času byly aktuální výrazná oranžová a zelená, jak si stojí letos? Jsou spíše organické, oranžová v barvě mrkve, zelená jako rostliny. Trendem je, že všechny barvy jsou teď teplejší, vřelejší. Čerstvější. Nezapře se inspirace přírodou, i když se kombinuje s technickými, syntetickými materiály. Lidé dnes chtějí vidět, z čeho se podlahy, nábytek nebo bytové doplňky vyrobily. Jedním z velkých trendů je tedy to, abyste hned na první pohled poznali, jaký materiál se použil. Prostě méně napodobenin, více reality.

Chcete, aby pokoj působil lehčím dojmem? Pak je vhodnější žlutá, prosvětlí místnost. Když máte málo oken a přirozeného světla, žlutá pomáhá odrážet paprsky. Zajímá vás, jaké barvy se hodí do dětského pokoje? Často zapomínáme, že naši nejmenší, ve věku do 6 let, nevidí barvy jako dospělí. Proto, když potřebujete dítě více stimulovat, použijte stejnou barevnou kombinaci červenou, modrou a žlutou.

Bílá už se nenosí

A kdybychom chtěli kombinovat na stěny dvě barvy? Jasná organická zelená se světle až neutrálně hnědou, to vždycky bude fungovat. Spojovat dvě barvy není nic nového, ale zatímco dříve se dávaly k sobě v podstatě jen tóny jedné barvy (například fi alová s růžovou), teď se nosí kontrast. Třeba modrá a červená. Dokážou vhodně zvolené barvy třeba i zaoblit ostré hrany nábytku? Musí být harmonické, přecházet jedna do druhé, například žlutá v oranžovou, fialová do modré...

Když chcete něco zvýraznit, kombinujte kontrastní barvy, pokud byste to rádi zjemnili, spojujte barvy, které nenásilně přecházejí jedna do druhé. Co říkáte bílým stěnám v interiéru? V mnohých našich domácnostech jsou stále k vidění. Bílá je jedna z barev, které nedokážou využít prostor. Daleko lepší je vymalovat stěny žlutě, pro vytvoření dojmu světla. Jděte do barev a uvidíte, že vás rozdíl příjemně překvapí.