Na rozdíl od dřívějška je nabídka tapet co druhu materiálů i vzorů opravdu nepřeberná. Od těch obyčejných papírových, až po luxusní tapety s plastickými vzory. Můžete tak svůj byt zásadně proměnit a dodat mu i netradiční vzhled. Při výběru tapety dbejte na to, aby její barva a vzor ladily s vybavením interiéru. Do dětského pokoje můžete volit zářivé a veselé vzory, naopak v ložnici by vás tapety neměly rušit.

Než budete tapety kupovat, změřte si plochu, kterou budete pokrývat. Počítejte s minimálně 10% rezervou pro prostřihy. V případě, že mají tapety větší vzor, musí být rezerva vyšší.

Jaké jsou druhy tapet

Vyrovnávací slouží jako podklad pro tapetování, zakrýváme s nimi vady a nerovnosti stěny.
Papírové patří k nejlevnějším, přesto lze vybírat z velkého množství vzorů a barev.
Fototapety jsou velmi dekorativní, příliš se ale nehodí do velmi využívaných prostor.
S dřevěnými vlákny (mají hrubý povrch, bývají nepotištěné, skvěle zakryjí

I klasické papírové tapety mají stovky vzorů. Role 10,05x0,53 cm přijde na 249 Kč (cena Hornbach)
Autor: Hornbach
nehezké stěny.
Reliéfní mají vtištěný vzor, jaou ale poměrně těžké a nedoporučují se proto k použití na stropy.
Textilní jsou pevné, působí v místnosti dekorativně, hodí se do hodně namáhaných prostor.  
Vinylové mají reliéfní povrch, jsou omyvatelné a odolné, uplatnění proto najdou i v kuchyni a v koupelně.
Sklovlákenné tkaniny patří k nejdražším tapetám, jsou ale velmi odolné a dlouho vydrží. Hodí se i k zakrytí nerovností stěn a trhlin.

Než začneme tapetovat

Nejprve si k tapetování udělejte místo. Nábytek přestěhujte do středu místnosti. Pamatujte na to, že musíte mít dost prostoru, abyste mohli pohodlně pracovat i ze stoličky nebo schůdků. Udělejte si také prostor pro natírání tapet lepidlem a jejich odkládání, aby dostatečně provlhly.

Připravte si také štětku pro rovnoměrné nanášení lepidla, nádobu pro jeho rozmíchání, ostrý nůž a nůžky, kartáč nebo měký hadr pro přitlačování tapety ke zdi, olovnici, metr a pravítko.

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Ze sádrokartonu máte příčku ZA CHVILIČKU!

Potřebujete udělat z jednoho velkého pokoje dva menší? Nebo vybudovat další místnosti v dosud nevyužitém podkroví? Se sádrokartonem není nic jednoduššího.…celý článek

A jdeme na to!

1. KROK: Pokud jsou už na stěnách staré tapety, musíte je beze zbytku odstranit. Při tom vám prokáže dobrou službu odstraňovač tapet. Pokud si chcete při příštím tapetováním ušetřit práci, můžete před novým tapetováním nanést na stěny podklad pro výměnu tapet. Ten se pak postará o to, aby tapety mohly být bez problémů strženy.

2. KROK: Když jste našli praskliny a dírky po hřebících, zasádrujte je nebo zakryjte nátěrovým tmelem.

3. KROK: Tapetové pruhy si nastříhejte s přesahem 10 cm. U tapet bez vzorků můžete nastříhat všechny pruhy ve stejné délce. U vzorovaných tapet se však střih každého druhého pruhu posouvá o polovinu raportu (opakovaného vzoru na tapetě) dále.

4. KROK: Nenatírejte lepidlem příliš mnoho tapet najednou. Počítejte s tím, že změkčování tapety trvá asi 10 minut. Dbejte na to, aby se všechny pásy tapety změkčovaly stejnou dobu. Každý pruh tapety natřený lepidlem skládejte tak, aby lepené strany ležely na sobě. Pak jej můžete ještě dál složit.

5. KROK: Aby byly všechny pruhy tapet opravdu svislé, měl by se první pruh srovnat pomocí olovnice. Práci začněte v rohu místnosti na straně s oknem. Spoje mezi tapetami tak proti světlu nebudou vidět.

6. KROK: Nalepte první pruh tapety s malým odstupem od stropu. Tak můžete vyrovnat případné nerovnosti. Nyní tapetu přitlačte na stěnu rovnoměrně od středu do stran. Při práci používejte nejlépe tapetovací kartáč nebo měkký hadr.

Fotogalerie
9 fotografií
7. KROK: Nyní si musíte přesně označit přesahy tapet. Abyste mohli tyto přesahy lépe odstřihnout, odtáhněte pruh opět trochu od stěny. Proto je důležité, abyste tapety zkrátili ještě před zaschnutím lepidla. Po odstřižení pak musíte tapetu zarovnat se stropem.

8. KROK: Stejně tak přidávejte další pruhy a rovnejte je podle svislých hran předchozího pruhu. U vzorovaných tapet je pečlivě sesazujte tak, aby vzor na sebe plynule navazoval.

9. KROK: Pokud se blížíte při tapetování k zásuvce nebo vypínači, POZOR! Lepidlo je vodivé! Vypněte proto proud, odmontujte kryty a tapetu volně přelepte. V místě zásuvky či vypínače ji křížem nařízněte a obstřihněte tvar elektrické krabice. Potom tapetu dolepte a šroubky znovu přitáhněte kryty.

10. KROK: Tapetové pruhy v rozích místnosti zastříhněte tak, aby přesahovaly na další stěnu jen cca 2 cm. Tento přesah pak na několika místech nastřihněte. Zbytek pruhu, pořípadě další pruh tapety nalepte na tento přesah.

Hotovo! Teď už zbývá jenom sušení...

Na co dávat pozor? Příliš rychlé schnutí by přivodilo zvlnění tapety ve spojích. Papír schne totiž rychleji než lepidlo. To znamená, že zatímco papír již začíná schnout, lepidlo je ještě vlhké. Síla přilepení tedy není ještě taková, aby odolala napětí papíru. Vyvarujte se proto průvanu i přílišného topení. Větrání je sice nutné, ale s mírou. Tapety musí schnout minimálně 12 hodin, ale lepší je vyčkat 24 hodin.

Zdroj: Hornbach a archiv