Za plotem na vás vykukuje upravená zahrada a francouzské dveře do ní lákají k laskavému pozvání... Tady bydlí tři generace – v přízemí herečka Nina Divíšková s manželem, hercem a režisérem Janem Kačerem, a v patře dcera Adéla s mužem Martinem a vnučkou Františkou.

Dlouhá cesta z Vinohrad

„Někdy v roce 1975 jsme s mužem jeli na okraj Prahy opravovat auto a objevili prázdný pozemek, který se nám moc líbil.“ Manželé se tedy osmělili a šli požádat původního majitele na pražské Vinohrady a nakonec slavili úspěch – stali se majiteli stavební parcely. Jenže cesta k vlastnímu bydlení byla ještě velmi dlouhá. Líbil se nám tehdy okal, a ten musí mít přesné základy,“ poznamenává Nina. „Byla jsem na všechno skoro sama, muž nemohl sehnat z politických důvodů práci v Praze, dojížděl až do Ostravy, a tak si ho občas přátelé dobírali, že Kačer staví dům, ale neví přesně kde.“ V té době měli navíc tři malé děti a chyběly jim potřebné peníze.

Šestnáct „vétřiesek“

Přes všechny překážky se domek podařilo postavit, jenže nastal další problém: co s nedodělanou zahradou? " Dojednala jsem přivezení zeminy ze skrývky ze zahradnictví. Neměla jsem vůbec představu, jak vypadá kubík hlíny, ale objednala jsem si od oka šestnáct ‚vétřiesek‘. Zeminu nám před dům navozili přes noc, a když jsme se ráno probudili, nebyl barák vidět,“ vzpomíná herečka. "Jenže představte si to překvapení, když se zmíněných šestnáct aut vešlo do obrovské jámy na zahradě úplně přesně!"

Autor: Michaela Feuereislová

Nábytek s duší

A jak se v domku rodině bydlí? „Žijeme tu přes třicet let a jsme s ním spokojení. Nechali jsme ho zateplit, takže teď už připomíná spíš zděný domek."  A samotné zařízení? Paní domu preferuje starožitný nábytek. Většinu pořídila v bazarech, něco ve starožitnictví. „Můj tatínek miloval starý nábytek a já milovala tátu. Mám ráda nostalgii, některé kousky jsem zdědila třeba ještě po babičce z Brna. Každá věc má svou duši, historii, prostě k ní musím mít vztah,“ zasní se herečka.

Autor: Michaela Feuereislová

Nina Divíšková má rÁda nábytek, který dýchá historií.

Nina Divíšková - byt
Autor: Michaela Feuereislová

Kuchyně je ale zcela moderní...

Autor: Michaela Feuereislová

Papoušek Chulito je prý Španěl, a tak se nikdy nenaučil mluvit.

Další zajímavé informace o Nině Divíškové se dozvíte v časopise Blesk hobby č.5, který je právě v prodeji.