Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začala invaze mravenců! Jak se jim bránit?

/
  • Mravenci se letos přemnožili. Jak zabránit jejich invazi do bytu?
    Mravenci se letos přemnožili. Jak zabránit jejich invazi do bytu? (Profimedia)
    3. srpna 2010 ● 11:18

    Počasí těm drobným tvorům letos přeje. A tak mravence najdete všude. Okupují zahradu, procházejí se po okraji bazénu, zabydlují se v kuchyni i v obýváku. Zakousnete se do buchty – jsou tam! A líbí se jim i v počítači! Co s nimi? Blesk.cz vám poradí!

    V Česku jich žije přibližně 100 druhů, ale většinou se setkáme jen s nejběžnějšími z nich – mravenci obecnými, lesními, žlutými a s faraóny. Všichni jsou nesmírně pracovití a díky kolektivní inteligenci také „mazaní“. O to hůř se proti jejich invazi bojuje.

    Chemickou válku může nahradit útok na citlivý „čenich“

    Nejjednodušší cestou, jak zabránit mravenčímu přepadení vaší domácnosti, je znemožnit jim přístup do bytu. Tedy utěsnit dveře i okenní parapety. Jenže to jde v létě těžko. Co tedy dělat v případě, že se u vás nezvaní nájemníci přece jen ubytují?

    Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

    Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

    Konečně přestalo pršet. Spolu s námi ale zajásali také slimáci. Vlhko, teplo a tma je lákají z úkrytů. Mají hlad a vaše s láskou opečovávané záhonky…celý článek

    Můžete využít toho, že mravenci mají velmi vyvinutý čich. Potřebují ho, aby rozluštili vzkazy, které jim prostřednictvím různých feromonů zanechávají jejich průzkumníci. Dozví se tak, kde máte něco dobrého na zub, ale i to, kde jim hrozí nebezpečí. Právě na jejich velmi citlivý čich tedy můžete zaútočit. Některé věci jim totiž nesnesitelně smrdí.

    Pomáhá majoránka, bílá křída i zubní pasta

    Co mravenci neradi čichají, je například vůně majoránky, skořice nebo máty. Nesnášejí také hřebíček. Pomáhá i prášek do pečiva nebo soda. Můžete vyzkoušet metodu našich babiček, které mravenčí cestičky „přeškrtly“ bílou křídou.

    Jak bojujete s mravenci vy? Poraďte ostatním!
    Máte i vy osvědčený způsob, jak vypudit z bytu mravence? Podělte se o svůj recept s ostatními čtenáři Blesk.cz a pošlete svou radu na online@blesk.cz!

    Dá se ovšem použít i tvrdší munice. Mravencům prý hodně leze na nervy také pepř, kuchyňská sůl a pálivá paprika. Můžete také vyzkoušet zubní pastu nebo octovou vodu. Platí na ně údajně i brutálnější metoda - mravence prstem rozmáznete na jeho cestičce. Pomocí feromonů ještě stihne dát zprávu o své smrti spolubojovníkům. Ti si to mezi sebou rychle řeknou a raději se přestěhují k sousedům.

    Chemie jako poslední prostředek

    Na trhu je také spousta chemických prostředků proti mravencům. Jejich použití je ale problematické. Tihle tvorové totiž rádi bydlí v blízkosti toho, co jim chutná. Nejčastěji je proto najdeme v kuchyni nebo přímo ve špíži. Chemii proto požijte až v případě, že nic jiného nezabere.

    Nástraha na mravence
    Autor: Biolit
    Účinný je například gel, kterými natřete cestičky. Mravencům chutná, na nohách je navíc donesou až do mraveniště, kde způsobí zkázu. Použít lze i různé lapače a nástrahy, jako například Biolit. Zvláště faraóni jsou ale velmi odolní. Pak je na místě plynový útok. Ten je dobré svěřit odborníkům ze specializovaných firem. Desinsekce bytu vás přijde na 1 - 2 tisícovky. Máte-li sousedy, je dobré domluvit společný postup a nechat raději zbavit mravenců rovnou celý dům.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

bluedream: Díky za opravu v článku.

(03. 08. 2010 13:55)

bluedream: Hubení hmyzu je desinsekce, od slova insekt, hmyz, nikoliv desinfekce, což je hubení choroboplodných zárodků, jak píšete.

(03. 08. 2010 13:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy